Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τούρκος υπουργός: "Δεν χρειαζόμαστε όπλα, ούτε εμείς ούτε η Ελλάδα!"

Από την Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=147064


Νέο μέτωπο με τη Γαλλία και τη Γερμανία ανοίγει η Τουρκία, εν μέσω του ψυχρού κλίματος στο οποίο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αγκυρα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς κατηγόρησε Παρίσι και Βερολίνο ότι επιδιώκουν να πουλήσουν όπλα στην Ελλάδα, ενώ την πιέζουν να κάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών της, λόγω του μεγάλου χρέους της.

Δηλώνει μάλιστα ο Τούρκος υπουργός ότι η Τουρκία, για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την «οικονομική καταστροφή» και για να μειώσει την περιφερειακή ένταση, θα ανταποκρινόταν αμοιβαία, αν η Αθήνα πάγωνε ή μείωνε τις αμυντικές της προμήθειες. Ο Μπαγίς έδωσε τη συνέντευξη στην εφημερίδα «International Herald Tribune», την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά η εφημερίδα τη δημοσίευσε χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και αφού είχαν γνωστοποιηθεί οι διαφωνίες Βερολίνου - Αγκυρας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης.

«Ενας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι η προσπάθειά της να συναγωνιστεί την Τουρκία στις αμυντικές δαπάνες. Ακόμα και αυτές οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προσφέρονται να της πουλήσουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Μπαγίς και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα άρματα μάχης, ούτε πυραύλους ούτε υποβρύχια ούτε μαχητικά αεροσκάφη. Ούτε και η Τουρκία χρειάζεται. Είναι ώρα να περικόψουμε τις αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτε η μία ούτε η άλλη χρειάζονται ούτε γερμανικά ούτε γαλλικά υποβρύχια».

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και τα «αυτογκόλ» του George...


Ένα πολύ καλό άρθρο για την τακτική(;;;) της κυβέρνησης σε σχέση με την κρίση από τον... αθλητικογράφο (!) Διονύση Ελευθεράτο.



http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=7080&autid=2


Ποιος είπε ότι η 25η Μαρτίου συνδέεται μόνο με τη γνωστή επέτειο του 1821; Μία ακόμα επέτειος της ίδιας ημέρας αξίζει κάποια υπόμνηση, διότι «κολλάει» στη σημερινή συγκυρία: στις 25 Μαρτίου 1957 υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά, που αργότερα εξελίχθηκε στην ΕΟΚ και, τέλος, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το 1957 ιδρυτικά μέλη ήταν οι Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο. Σήμερα, τόσες δεκαετίες αργότερα, δεν μπορείς να μη θαυμάσεις –με το στόμα ανοιχτό– τόσο το... δημοκρατικό πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε. όσο και την «ωραία ατμόσφαιρα» στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Για το πρώτο αρκεί μια υπόμνηση: το 2005 υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν παντού δημοψηφίσματα για να εγκριθεί το Ευρωσύνταγμα. Εγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία –ιδρυτικές χώρες αμφότερες. Και στις δύο το Ευρωσύνταγμα καταψηφίστηκε. Τότε, ω του θαύματος, τα δημοψηφίσματα σταμάτησαν...

Για την «ωραία ατμόσφαιρα» υπάρχει κάτι τωρινό, που αφορά μάλιστα εμάς. Οχι επί του πιεστηρίου, αλλά επί του πληκτρολογίου: την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες –βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη– μαθεύτηκε ότι ο γερμανικός ποιμενικός (Βερολίνο) γρύλισε αγριεμένος προς τη μεριά του γαλλικού μπουλντόγκ (Παρισιού) και έτσι έπεσε σαν τη γραμμή Μαζινό η γραμμή της κυβέρνησης Σαρκοζί για παροχή βοήθειας εκ μέρους της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Πριν από τη Σύνοδο η ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης τροποποιήθηκε περίπου ως εξής: «Σπρώχνουμε την Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με μια διαδικασία που έχει την αιγίδα της Ε.Ε., αλλά όχι απτή βοήθεια από την Ε.Ε. Αν κάποιες χώρες και οι τράπεζές τους θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ας το κάνουν κατά μόνας».

Τάδε έφη Βερολίνο και οι Γάλλοι έκαναν πίσω. Ετσι, μέρες που 'ναι, δεν θα θυμηθούμε τα έργα του Ντελακρουά, ούτε θα κάνουμε παραλληλισμούς με τη δράση των Γάλλων φιλελλήνων. Το βέβαιο είναι πως οι Γάλλοι είχαν τους δικούς τους λόγους να τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής αρωγής στην Ελλάδα. Πρώτον, οι τράπεζές τους έχουν δανείσει στο ελληνικό κράτος γύρω στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερα απ' όσα χορήγησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε άλλης χώρας. Επιθυμούν διακαώς, λοιπόν, οι Γάλλοι να δουν μια Ελλάδα που θα μπορεί να αποπληρώνει με συνέπεια. Δεύτερον, το Παρίσι έχει να τελειώσει τη «δουλειά» της πώλησης των έξι φρεγατών στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα αρχίζει η «ωραία ατμόσφαιρα» –με εμάς αφορμή, όχι αιτία... Κατά τις προηγούμενες ημέρες ο γαλλικός Τύπος έβριθε «πολεμικών» τόνων εναντίον του Βερολίνου. Η «Monde» έγραφε πως είναι απαράδεκτο η Γερμανία από τη μία πλευρά να «γραπώνει» όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, να κάνει το 44% των εξαγωγών της στην Ε.Ε., να κερδίζει –έτσι– από τη χρέωση των εταίρων της και από την άλλη να αδιαφορεί για τις χρεωμένες χώρες.

Οι Γάλλοι δυσφορούν με τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο κουμαντάρει την ενιαία αγορά. Το 1994 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 23% του γερμανικού ΑΕΠ, αλλά το 2008 είχαν ξεπεράσει το 47%. Στη συνολική αγορά της ευρωζώνης, στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Γερμανία κάλυπτε το 25%, η Γαλλία το 18,5 %, η Ιταλία το 17%. Το 2009 η Γερμανία κατείχε το 27%, η Γαλλία έπεσε κάτω από το 13% και η Ιταλία ήταν στο 10%.

Αυτά με αφορμή τη μία επέτειο –εκείνη του 1957. Αν, τώρα, υπάρχει κάποιος λόγος να συνενώσου- με την Επανάσταση του 1821 (που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν άρχισε την 25η Μαρτίου) με τον σουρεαλισμό, αυτός ο λόγος είναι απλός: ο συγκλονιστικός τρόπος με τον οποίο ο George σήκωσε το φλάμπουρο εναντίον των κερδοσκόπων και των Γερμανών κοτζαμπάσηδων θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία. Να ανοίξει τα μυαλά στρατηγών, πολιτικών, πολιτικών επιστημόνων, διαπραγματευτών, σκακιστών. Μετρ της τακτικής και της στρατηγικής ο άτιμος. Φανταστείτε, λοιπόν, τους αρματολούς και τους κλέφτες να διαμηνύουν στους Τούρκους: «Πίσω, ορέ, διαφορετικά θα χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο». Οι Τούρκοι θα έτρεμαν από φόβο μήπως οι γκιαούρηδες, χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, θα πάθαιναν διασείσεις κι αμνησίες. Διότι τότε θα ξεχνούσαν τα χαράτσια που έπρεπε να πληρώσουν. Τι ρωτήσατε; «Ποια σχέση έχει ο George με αρματολούς και κλέφτες»; Α, όλα κι όλα. Αρματολός είναι, διότι, όπως είπε κι ο ίδιος, αρματώθηκε κι άφησε το γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Για το «κλέφτης», τι να πω; Ισως οι «αιτιολογημένες» αρπαγές εισοδημάτων να παραπέμπουν στον κομψότερο όρο σοσιαληστής.

Αξίζει τον κόπο να δούμε πώς ακριβώς κινήθηκε η παρέα των μαθητευόμενων μάγων του George, προτού καν ο αγέρωχος ποδηλάτης στρίψει το μουστάκι του και πει σε αυτή τη γερμανική θηλυκή εκδοχή του Μέτερνιχ, τη Μέρκελ: «Ανγκελα, ρίξε τ' άρματα, εμείς δεν προσκυνάμε/κι αν η Ευρώπη δεν βοηθά, στο Δου Νου Του θα πάμε». Αξίζει, διότι τίποτε δεν προκύπτει ως κεραυνός εν αιθρία. Ούτε καν τα ρεσιτάλ ανικανότητας και οι επιδείξεις του τύπου «πώς να βάζουμε πολλά αυτογκόλ». Για να πείσουν την ελληνική κοινωνία να δεχθεί αγόγγυστα όλα τα «δύσκολα μα αναγκαία μέτρα», ο George και η παρέα του έφερναν διαρκώς την καταστροφή: φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, έχουμε κάτι σαν πόλεμο, διακυβεύεται η εθνική μας υπόσταση, τα ταμεία σε λίγο δεν θα έχουν ευρώ τσακιστό. Πώς διάολο είναι δυνατόν να τα λες αυτά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο να κλαψουρίζεις επειδή οι κερδοσκόποι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, διογκώνοντας τα δημοσιονομικά της προβλήματα; Αν εσύ δεν φουσκώνεις τα πράγματα (που τα φουσκώνεις σε βαθμό κακουργήματος), τότε λένε την αλήθεια και οι κερδοσκόποι...

Με τι μούτρα να διαμαρτυρηθείς στους Γερμανούς επειδή η Deutsche Bank –παρέα με τη Goldman Sachs– πρωτοστάτησε τον Ιανουάριο στο κινδυνολογικό παιχνιδάκι που ανέβασε στο 6,2% το επιτόκιο αγοράς του ελληνικού ομολόγου, όταν το κλίμα το οποίο δημιουργούν αυτά τα τσακάλια είναι... ασορτί με τις οιμωγές του George και της παρέας του; Για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στην Ελλάδα ενίσχυσαν το παιχνίδι των αγορών σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και –εν τέλει– κοινωνίας.

Μεγάλο κατόρθωμα! Δεν ήταν, όμως, το μόνο...Τι άλλο έκαναν; Ενάλλασσαν το αδίστακτο ψέμα με τη ραγιάδικη διστακτικότητα. «Δεν θα μπορέσουμε να δανειστούμε τώρα που χρειαζόμαστε», έσκουζαν, την ώρα κατά την οποία οι αγορές προσέφεραν τα πενταπλάσια (Ιανουάριος) και τα τριπλάσια (προσφάτως) απ' όσα ζητούσε το ελληνικό κράτος με την έκδοση των ομολόγων.

«Δεν θα πάρουμε λογικό επιτόκιο αν δεν κόψουμε μισθούς και επιδόματα», τσίριζαν. Πότε; Την ώρα που η Κινεζική Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών δάνειζε στη Σερβία με επιτόκιο μόλις 3% και δυνατότητα αποπληρωμής σε 15 χρόνια!

Αλήθεια, ρώτησε κανείς τους Κινέζους με ποια ανταλλάγματα θα προσέφεραν τέτοιες δανειακές διευκολύνσεις στην Ελλάδα; Οχι. Γιατί; Προφανώς για να μη δείξει η παρέα του George ότι αναζητεί λύσεις εκτός Ε.Ε. Οταν φάνηκε πως ο γερμανικός ποιμενικός κρατούσε κλειστή την πόρτα της ευρωπαϊκής βοήθειας, τότε ο George τι έκανε; Φόρεσε τη φουστανέλα και είπε το φοβερό «ένα, δυο, τρία, θα πάμε στο Δου Νου Του, για να μάθεις, Γερμανία».

Πίστευε στα σοβαρά ο George και η παρέα του ότι αυτό θα στρίμωχνε τη Μέρκελ; Γιατί; Γιατί να ιδρώσει το αυτί της; «Επειδή αν προσφύγει μια χώρα της ευρωζώνης στο ΔΝΤ πλήττονται το κύρος της Ε.Ε. και το ευρώ», απαντούσαν. Εμ, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πρώτον: το ειδικό βάρος της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη είναι ασήμαντο. Δεύτερον: από πολιτικής πλευράς η Ελλάδα έχει λοιδορηθεί σε μέγιστο βαθμό, φυσικά και με ευθύνη της κυβέρνησής της, η οποία όλον αυτόν τον καιρό δεν τολμούσε καν να υπενθυμίσει –εντός κι εκτός συνόρων– πως έξι χώρες της ευρωζώνης έχουν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Αυτό το στραπατσάρισμα σημαίνει πως ο πολιτικός λεκές λερώνει ανεπαίσθητα την Ε.Ε. Το όνειδος επιβαρύνει τη χώρα που καταλήγει στο ΔΝΤ, ανεξαρτήτως του κατά πόσο ο George συνειδητοποιεί τι σημαίνει προσφυγή στο εν λόγω ταμείο. Τι ακριβώς σημαίνει; Θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος, ας υπογραμμίσουμε την απλή απορία μας: ξέρει τι θέλει ο George ή απλώς πηγαίνει εκεί που τον οδηγούν οι αποτυχημένες μπλόφες του;

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

"...το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ"...

Στη χθεσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου ομάδες των ΟΥΚ, μόλις απομακρύνθηκαν από την εξέδρα των επισήμων, άρχισαν να φωνάζουν με όλο το πάθος της μισαλλόδοξης ψυχής τους τα εξής συνθήματα:
«Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ».
«Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό».
«Τους λένε "Σκοπιανούς", τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ' απ' αυτούς».
Καμιά στρατιωτική ιδιότητα, καμιά εκπαίδευση κανένας ειδικός πολεμικός ρόλος δεν δικαιολογεί αυτή τη στάση. Τα μέλη του στρατού είναι και πολίτες, δεν ζουν μόνο μέσα στους στρατώνες. Δεν θέλουμε δίπλα μας φορείς εθνικιστικού μίσους. Δεν νιώθουμε ασφαλείς όταν μας φυλάνε αγριεμένα ζώα αρένας!
Οι ρατσιστές και οι εθνικιστές πρέπει να γυρίσουν εκεί που τους πέταξε η ιστορία, στις σπηλιές και στους υπονόμους. Ο εθνικισμός είναι η άλλη όψη του αντικομμουνισμού. Αυτή η χώρα έχει χορτάσει από ανθρωποφαγίες και μίση. Έξω οι φασίστες από τον στρατό!!!
Θα χάσει κανένας από αυτούς τους "κυρίους" και τους εκπαιδευτές τους τη θέση του;;;
Εδώ το ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145379
Επερώτηση κατέθεσε ήδη στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=145592

Απίστευτη εργοδοτική πρόκληση με σκιές μαφίας!


Από την Αριστερολογία:



Πρόσφατα εργαζόμενη σε αλυσίδα καφετεριών που επέστρεψε από νόμιμη ιατρική άδεια, απολύθηκε από το αφεντικό-ιδιοκτήτη της αλυσίδας. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους λογιστές της επιχείρησης, ώστε να τις αποδοθούν δεδουλευμένα, ένσημα και αποζημίωση -μιλάμε για ελάχιστα ποσά-, ο εργοδότης εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη αλλά και στους εκπροσώπους του σωματείου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της 23ης Μάρτη, ημέρας που θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός. Ο εργοδότης αφού αντιλήφθηκε -δυσφορώντας- τη μαζική παρουσία μελών του σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες με ψηφιακή κάμερα. Μετά από απαίτηση να σβήσει τις φωτογραφίες, σήκωσε την μπλούζα του κι επέδειξε το ΟΠΛΟ που έφερε στη ζώνη του!


Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνόμοι αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και τα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις, ώστε να μη δεχθούν αντιμήνυση κι οδηγηθούν όλοι στο αυτόφωρο.


"Εντελώς συμπτωματικά", το επόμενο βράδυ 24 Μάρτη η εργαζόμενη έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι της όπου και την ξυλοκόπησαν άγρια και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Η αιμορραγία και κάποιου τύπου αναισθητικό που χρησιμοποίησαν οι τραμπούκοι έκαναν την Κ. να μείνει για περίπου 10 ώρες παρατημένη μπροστά στην πόρτα της όπου και την βρήκε τα ξημερώματα ένας μετανάστης,της έριξε νερό στο πρόσωπο και τη βοήθησε να καλέσει βοήθεια. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η εργαζόμενη συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνό της.Από ότι φαίνεται η ατιμωρησία στην υπόθεση Κούνεβα, άνοιξε ορέξεις...

Τη συνέχεια θα δώσει Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού και το κίνημα αλληλεγγύης.

Η Εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Όπως τα λες...


ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΠΟΤΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ 105.5FM, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ:

Τι είπε και τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου. Ο άνθρωπος είναι απλώς παπατζής!!!

http://www.stokokkino.gr/giorgos_xtes_kai_simera.mp3/view?searchterm=%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85

Η Πετρούλα ως υπόδειγμα για μεταπτυχιακούς της ΑΣΟΕΕ!!!


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Διαμαρτυρήθηκε κανείς για τα μεταπτυχιακά του Παντείου; Τουλάχιστον εδώ δεν μας εμφανίζουν ως πρότυπα επιτυχίας τα μεσημεριανάδικα και τα σκανδλαλοθηρικά δελτία καιρού!


Πάντα μπροστά η ΑΣΟΕΕ...


Νέα υπόθεση "Ζαρντινιέρας" - Λευτεριά στον Μάριο Ζέρβα!


Τη Δευτέρα 16.03.2010 κρίθηκε προφυλακιστέος ο 28χρονος Μάριος Ζέρβας μετά τη σύλληψή του στην πορεία της απεργίας 11.03.2010, από αστυνομικό στον οποίο προφανώς δεν άρεσαν τα... ράστα μαλιά του Μάριου. Ο Μάριος είναι δάσκαλος κολύμβησης και είχε μαζί του μία τσάντα με τα σύνεργα της δουλειάς του. Αυτήη τσάντα κατηγορείται με χλακευμένο κατηγορητήριο πως περιείχε μολότωφ και κουκούλες.

Η σκηνή σύλληψης του Μάριου που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχει καταγραφεί από φωτογραφικές μηχανές καθώς υπάρχουν και δεκάδες μάρτυρες που διαψεύδουν μία προς μία τις κατηγορίες.

Ανακριτής και εισαγγελέας άκουσαν εκτός διαδικασίας μάρτυρες αστυνομικούς ενώ αγνόησαν τους υπόλοιπος μάρτυρες που παρευρίσκονταν στα γεγονότα .Επιπλέον αγνόησαν κατά παράβαση διατάξεις περί προφυλακίσεως σύμφωνα με τις οποίες για την κράτηση ενός συλληφθέντα πριν τη δίκη απαιτείται να είναι ύποπτος φυγής ή να έχει αμετάκλητες καταδίκες στο ιστορικό του. Στην περίπτωση αυτή τίποτα από τα δύο δεν ισχύουν.


Απαιτούμε

1.Την άμεση αποφυλάκιση του συλληφθέντα Μάριου Ζέρβα

2.Την αποδέσμευση από όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που αποδίδονται και στους 5 συλληφθέντες

Τέλος καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που στηρίζει την αστυνομική αυθαιρεσία.Δεν ανεχόμαστε καμία κατάργηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην ποινικοποίηση των αγώνων


Την ημέρα της δίκης τα ΜΑΤ χτύπησαν με γκλοπ τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο των δικαστηρίων για συμπαράσταση!!!


Εδώ το βίντεο:http://dimitrismeletis.blogspot.com/

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ;;;

Ηχητικό με συνέντευξη του Μάριου μέσα από τις φυλακές: http://www.edromos.gr/

http://freemariosz.wordpress.com/
Το σχετικό group στο fb:

Το... "υπερτροφικό" (;) ελληνικό δημόσιο!!!

Πρόσφατο δημοσίευμα (27/9/2009) του «Έψιλον» της «Ελευθεροτυπίας» κάνει συγκριτική έρευνα της κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας και Δανίας) και τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά:


ΧΩΡΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Δ.Υ. ΠΟΣΟΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (€)

Ελλάδα 11.257.285 741.148 6,58% 711
Γαλλία 64.351.000 5.269.000 8,8% 1.341
Βρετανία 61.113.205 5.842.000 9,56% 1.010
Δανία 5.519.441 894.400 16,2% 2.154


Παρεπιπτόντως, ο μεγάλος (;) αριθμός δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα οφείλεται και στους αυξημένους διορισμούς στην αστυνομία. Αυτοί που μιλάνε για μείωση του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνουν και τα σώματα ασφαλείας;;;

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Δεν θα σας πούμε ποτέ ΛΑΌ!!!

Δίνει ρέστα στη Βουλή ο Ψαριανός για την ιθαγένεια!!!



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρης Ψαριανός για έξι λεπτά.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να με συγχωρέσετε και εσείς και οι συνάδελφοι γιατί για πρώτη φορά σήμερα δεν φοράω γραβάτα και κουστούμι και ήρθα με ξεκούμπωτο πουκάμισο γιατί έχω ένα μπλουζάκι που λέει “New York”.

Δεν είμαι φίλος των Αμερικανών, ξέρετε, ούτε πράκτορας του Σόρος. Δεν είμαι καθόλου φίλος των Αμερικανών, αλλά στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός διότι η καθιστή αρκούδα πέθανε, δολοφονήθηκε. Ο άγριος βούβαλος απαλλοτριώθηκε, δεν υπάρχει Αμερικανός στη Νέα Υόρκη και σε όλη την Αμερική. Είναι Έλληνες, Πορτορικάνοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Τούρκοι, Αλβανοί, μπερδεμένοι, αγνώστου πατρός και μητρός, Αφρικανοί, Ουζμπέκοι, Αζέριοι και είναι Αμερικανοί πολίτες. Με υπερηφάνεια κουνάνε την αμερικανική σημαία και οι άλλοι Αμερικανοί, οι άλλοι ξένοι Αμερικανοί τους χειροκροτούν. Και εδώ δεν αφήνουμε τα Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και που πάνε στα ελληνικά σχολεία να μιλήσουν τη μόνη γλώσσα που ξέρουν και τους αρνούμαστε τη σημαία, τη μόνη που έχουν. Γιατί αν πάνε στην Κένυα, στην Τανζανία ή στη Ζανζιβάρη δεν υπάρχουν εκεί αλλά δεν υπάρχουν ούτε εδώ, δεν υπάρχουν πουθενά, δεν ζουν. Δεν υπάρχουν, είναι μη υπαρκτά άτομα και έχουν φθάσει μέχρι το Πανεπιστήμιο. Μπορεί να διδάξουν και στα ελληνικά Πανεπιστήμια και να μην έχουν ακόμη χαρτιά.

Είναι ντροπή να μιλάμε για τα αυτονόητα. Να έχουμε αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς για πράγματα που, στην κοινή λογική του ανθρώπου, του ανθρώπινου ζώου έχουν λυθεί εξ ορισμού, από κτήσεως κόσμου.

Και όσοι αρέσκονται στα ελληνοπρεπή, στις δηθενιές και στα ελληνικά «παραμυθάκια» να ξέρουν ότι ο πολιούχος τους είναι ο Αίσωπος, ο εθνικός μας παραμυθάς που ήταν ξένος. Εκβράστηκε από τη βόρειο Αφρική ο Αίσωπος. Ήταν μετανάστης, λαθρομετανάστης, λαθροάνθρωπος, λαθροπαραμυθάς, λαθροέλληνας ο Αίσωπος, κύριοι παραμυθάδες.
Αυτή η λογική και αυτή η ιδεολογία, τα παιδιά της οποίας και τα εγγόνια της οποίας έρχονται πάλι σήμερα εδώ να αρνηθούν το αυτονόητο δικαίωμα είναι οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που αρνήθηκαν το αυτονόητο δικαίωμα στις γυναίκες, στους νέους, στους μικρασιάτες, στους πρόσφυγες της Βορείου Ηπείρου, στους πρόσφυγες της Σοβιετίας, σε όλους τους ανθρώπους που μαζεύτηκαν εδώ. Και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελληνοποιήσεις ακαριαία σε ένα βράδυ εάν παίρνουν χρυσά μετάλλια μόνο, αν είναι Ολυμπιονίκες, αν είναι πρωταθλητές και ας μην ξέρουν, γρι ελληνικά και ας μην έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, σε ένα βράδυ τους βγάζουμε όλα τα χαρτιά και πλήρη δικαιώματα.

Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι’ αυτές τις τραγικές αντιφάσεις. Και στυλοβάτες αυτής της σπέκουλας και της προπαγάνδας της άθλιας νεοδεξιάς, νεοχιτλερικής, νεοφασίζουσας που ακούμε και ανατριχιάζουμε είναι άνθρωποι που είναι θαυμαστές των Γερμανών βασιλέων της Ελλάδας. Αυτοί που έφεραν τον Όθωνα και τον στήριξαν, τους Γλίξμπουργκ, τους Γεώργιους, τους Κωνσταντίνους, τους Αλέξανδρους, τις Φρειδερίκες και τις Άννες-Μαρίες που ήταν όλοι ξένοι και έμαθαν ελληνικά με πενήντα δασκάλους και εντατικά προγράμματα για να τους κάνουμε βασιλιάδες και να καμαρώνουμε γι’ αυτούς.

Ξέρετε, εμένα οι προπαππούδες μου, ο ένας παππούς μου ήταν βασιλόφρονας, ήταν ακραίος βασιλικός. Βέβαια, βρέθηκε στον Ε.Λ.Α.Σ. με τα φυσεκλίκια, γιατί άλλοι βασιλόφρονες την είχαν κάνει για άλλες χώρες και για το Κάιρο και έκαναν την πάπια. Και ο βασιλόφρονας παππούς μου ήταν βασιλόφρονας Ελασίτης και πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές όταν οι ιδεολόγοι και οι στυλοβάτες αυτού του παραληρήματος και της ιδεοληψίας συνεργάζονταν με τους Τσολάκογλου, τους Μανιαδάκηδες, τους Ράλληδες και τους ταγματασφαλίτες όταν οι προπαππούδες τους ήταν συνεργάτες των Τούρκων και των κοτζαμπάσηδων και οι οποίοι ελληνοποιήθηκαν ακαριαία, αν ήταν αυτό που έπρεπε για την εξουσία και για την κρατούσα τάξη και ασφάλεια. Και έγιναν και διοικητές μονάδων και έγιναν και καπετάνιοι σε πλοία και έγιναν και αρχιστρατιωτικοί και ας ήταν Αρβανίτες, ας ήταν Τουρκόσποροι. Ο άλλος ο παππούς μου ήταν τουρκόσπορος. Ήρθε από τη Σμύρνη, από την Τένεδο, εκβράστηκε στην Ελλάδα. Ξέρετε τι έγραφαν οι εφημερίδες οι καθημερινές και οι ακρόπολες τότε; Έγραφαν: «Να φύγει από εδώ η ξυποληταρία, οι τουρκόσποροι και οι παστρικιές, οι Σμυρνιές» να μην πω τα υπόλοιπα.

Αυτά είναι όλα γραμμένα, είναι η ίδια ιδεολογία που πέταγε τους πρόσφυγες που έχασαν τις περιουσίες και την παιδεία τους, τα ωδεία τους, τα γαλλικά τους, τη βαθιά τους ελληνική παιδεία, την έχασαν και εκφράζοντας τη θάλασσα. Όπως τώρα φουκαράδες οι οποίοι δεν είναι αποβράσματα, είναι φυγάδες γιατί δεν αντέχουν εκεί που είναι ή γιατί εκεί που είναι, είναι κόλαση. Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που αγωνίστηκαν για δικαιώματα στους νέους, στις γυναίκες, στους πρόσφυγες και τώρα θα αγωνιστούν για το δικαίωμα το αυτονόητο των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και που είναι ελληνόπουλα και είναι ντροπή να ψάχνουμε να βρούμε αν οι γονείς τους είναι νόμιμοι ή παράνομοι.

Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας ήταν λαθρομετανάστες. Στα τρένα, στα καράβια, στις βάρκες κρύβονταν για να πάνε στην Αμερική. Στο Ellis Island τους είχαν και τους έκαναν εξετάσεις. Το «Αμέρικα Αμέρικα» του Ηλία Καζάν, να δείτε τις ταινίες, να διαβάσετε ιστορία, είστε ανιστόρητοι. Οι συγγενείς μου στην Αμερική ήταν μετανάστες λαθραίοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Κιλτίδη. Και εσείς, κύριε Ψαριανέ, κλείνετε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Οι συγγενείς μου στην Αμερική ήταν μετανάστες λαθραίοι, ήταν λαθραίοι άνθρωποι. Και στην Αυστραλία και στην Μελβούρνη και στο Βέλγιο. Δεν υπάρχει Βέλγιο, δεν υπάρχει Βέλγος, είναι Μολούκοι, Φλαμανδοί, Βαλόνοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν υπάρχει Βέλγος, δεν υπάρχει αμερικανός. Έλληνες υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλοι και όσοι θα είναι θα μετέχουν της ημέτερης παιδείας…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ποιας παιδείας;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: …αγαπητοί κύριοι σύντροφοι. Και αφήστε τα ιδεολογήματα και τις μπούρδες γιατί η ιστορία πάει μπροστά, δεν γυρίζει πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Ψαριανέ, σας παρακαλώ να κλείσετε εδώ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θέλω να πω κάτι τελευταίο. Χώρα και πολιτισμός με βάθος δεν φοβάται κανέναν ξένο. Μόνο τον εαυτό της να φοβάται όταν είναι βλαμμένος. Ευχαριστώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Τι είναι αυτά που λες τώρα; Επιστρέφονται οι χαρακτηρισμοί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ! Κύριε Κιλτίδη, δεν έχετε κανένα λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ακούσατε αυτά που είπε ο συνάδελφος για μπούρδες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Δεν έχετε κανένα λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Να διαγραφούν αυτά που είπε.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τι είναι αυτά που λέει τώρα για τον πολιτισμό…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Είναι διαστροφικός και βλαμμένος ο συνάδελφος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι εκφράσεις που να λέγονται εδώ μέσα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μας προσβάλει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρία Βόζεμπεργκ, τώρα μην συνηγορείτε και εσείς.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: …το «βλαμμένος», κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ να μην χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις εδώ μέσα. το ξέρουμε όλοι παρά πολύ καλά. Και να μην γίνεται τέτοια αντιπαράθεση αυτού του είδους.

Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής

Σήμερα ξεκινά το 6Ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι παραπάνω από ένα άθροισμα αναγνώσεων της πραγματικότητας και ορισμού καθηκόντων. Επιχειρεί να καταστεί ένα χρήσιμο -και κρίσιμο- εργαλείο, να προσφέρει απαντήσεις στα επιχειρήματα των κυρίαρχων ελίτ, να παρουσιάσει έναν εναλλακτικό δρόμο για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης και να ορίσει τις αρχές και τους στόχους πάνω στους οποίους θα πρέπει να στήνεται η παρέμβαση μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας, στο σύγχρονο, σύνθετο κοινωνικό τοπίο. Οι άξονες αυτής της αναλυτικής προσπάθειας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εξειδίκευσή της στην Ελλάδα, οι πολιτικοί αγώνες στη χώρα μας και ο Δεκέμβρης του 2008 ως γεγονότα σε αυτό το φόντο, η ενότητα και ανασύνθεση της αριστεράς ως στοιχείο αλλά και απότοκο αυτών των αγώνων και η ίδια η επερώτηση για τη δομή και τη λειτουργία, δηλαδή την αποτελεσματικότητα της Οργάνωσής μας. Άλλωστε, αυτό που θα μπορούσε να εξαχθεί ως κεντρική αγωνία και ως εναλλακτικός τίτλος είναι το «για μια αριστερά του αποτελέσματος».

Με το συνέδριο εντοπίζουμε τις πολιτικές αιτίες της κρίσης. Εκθέτουμε τις επιλογές των κυβερνήσεων που κατέστησαν την Ελλάδα ευάλωτη στην κρίση και αναδεικνύουμε τη συνέχειά τους με τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, ακυρώνοντας την αντίληψη που εμφανίζει τη χώρα απλώς ως ένα θύμα επιβαλλόμενων «από έξω» οικονομικών μέτρων. Παρουσιάζουμε πολιτικές επιλογές χωρών της Λατινικής Αμερικής που μπορούν να γονιμοποιήσουν μία εναλλακτική προοπτική εξόδου από την κρίση και να ενισχύσουν το μοντέλο της «οικονομίας των αναγκών». Δίνουμε στοιχεία μίας ανανοηματοδότησης του αριστερού ευρωπαϊσμού στις νέες συνθήκες, με σταθερό όραμα τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό τής πολιτικά ενοποιημένης Ευρώπης. Βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις της νέας γενιάς τής (διευρυμένης) εργατικής τάξης και τη συνακόλουθη αδυναμία συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Μιλάμε για τους πολιτικούς αγώνες με τους οποίους συνδέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεξεργαζόμαστε τα αποτελέσματά τους και τα καθήκοντα που αυτοί μας ορίζουν.

Και στο διά ταύτα; Η Νεολαία Συνασπισμού διακηρύσσει πως κριτήριο αποτίμησης της δράσης της είναι το κατά πόσο συμβάλλει στη βελτίωση των όρων ζωής των ανθρώπων στο σήμερα, το πόσο συμμετέχει στη ριζοσπαστικοποίηση όσων εντάσσονται σε έναν αγώνα, ακόμη κι αν αυτός δεν πετύχει τους κεντρικούς του στόχους, και το πόσο εγγύτερη και ρεαλιστική κάνει τη σοσιαλιστική προοπτική. Αλλά και με το κατά πόσο απεικονίζει ήδη στην εσωτερική της λειτουργία τα δομικά στοιχεία του κόσμου που θέλουμε, δηλαδή τη συλλογικότητα, τη δημοκρατία, την ακύρωση του εξουσιαστικού διαχωρισμού μεταξύ αυτών που σχεδιάζουν και αυτών που υλοποιούν. Όλα αυτά προϋποθέτουν την απομάκρυνση από μια πολιτική αποκλειστικά «εκ των άνω» εκφώνησης και κεντρικής πολιτικής παρέμβασης. Απαιτούν την οικοδόμηση των διαδικασιών και των θεσμών (όπως τα σωματεία που θα καλύψουν τους νέους επισφαλώς εργαζόμενους), που θα προσφέρουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους και να βελτιώνουν τη ζωή τους στο σήμερα, δηλαδή μία πολιτική δράση της καθημερινότητας, των μικρών υλικών όσο και των μεγάλων ζητημάτων με επίκεντρο τη συλλογικότητα, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως θετικό στοιχείο του «παλιού κόσμου» ενάντια στον οποίο στραφήκαμε με την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Αυτή η διαπίστωση ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα υποκειμένου, δηλαδή για το κατά πόσο η δομή και η λειτουργία του κομματικού μας χώρου επιτρέπει μία τέτοιου τύπου πολιτική δράση, χωρίς να γεννά αρτηριοσκληρωτικά εμπόδια. Η ανασύνθεση της αριστεράς, ως κομβικό σημείο αυτής της συζήτησης, μπαίνει έτσι εμφατικά στο τραπέζι. Με όλα αυτά καλούμαστε να αναμετρηθούμε και θα το κάνουμε γιατί το χρωστάμε σε πολλούς περισσότερους από τους εαυτούς μας!

Όσα κρύβουν τα ΜΜΕ: Να γίνουμε Πορτογαλία!




Να γίνουμε Πορτογαλία! Η πορτογαλική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα της, που έφθασε το 9,3% του ΑΕΠ το 2009 (το υπολόγιζαν στο 8%) και υποσχέθηκε να το μειώσει σε πρώτη φάση στο 8,3% το 2010, και μετά σε 3% έως το 2013, ενώ ταυτόχρονα το πορτογαλικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται στο 77% του ΑΕΠ για το 2009 και εκτιμάται να ξεπεράσει το 85% το 2010 (τα ελληνικά μεγέθη για το έλλειμμα και το χρέος, είναι αντίστοιχα 12,5% και 113% του ΑΕΠ).


Ταυτόχρονα, εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα, και η αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού, που ισχύει ήδη από το 2005, κατά τον οποίο ανά δύο άτομα που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόνο ένα.


Και η απάντηση…

Την Παρασκευή, ο Teixeira dos Santos ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που υπέβαλλε στο Πορτογαλική Βουλή το Bloco της Αριστεράς, για την αύξηση των προϋπολογισμών μερικών περιφερειών, καθώς η υπερψήφισή του “θα επιτρέψει στα νησιά Μαδέιρα και Αζόρες να αυξήσουν τα χρέη τους” και προειδοποίησε ότι αυτό θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των νησιών κατά 50 εκατ. ευρώ φέτος, φτάνοντας σταδιακά σε μία αύξηση 83 εκατ. ευρώ το 2013. Κάτι τέτοιο θα δώσει πολύ άσχημο μήνυμα στις αγορές, είπε, ενώ θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 3%.

Το νομοσχέδιο αυτό όμως υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση (Bloco, PCP, PEV, PSD, CDS) και τον ανεξάρτητο σοσιαλιστή βουλευτή Luís Miguel França (βλ. Bloco de Esquerda – Grupo Parlamentar) με ψήφους 127 έναντι 87, γεγονός που αντικατοπτρίζει σοβαρές αντιστάσεις στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για περίοδο λιτότητας, αποτελώντας στην ουσία ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας που σχεδιάζει.


Η Πορτογαλία εφαρμόζει λοιπόν, άλλα μέτρα εξόδου από την κρίση και παρά τον πανικό και την υποταγή που προσπαθούν να επιβάλλουν τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν βαδίζει προς την καταστροφή!

Τα αίτια της κρίσης είναι πολιτικά και οι λύσεις επίσης! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!

Ο παραλογισμός ως αξίωμα.


Zaphod Beeblebrox

(αλιευμένο από το internet!)


Υπάρχει κανείς που αγνοεί το γεγονός ότι η παγκόσμια κρίση ωφείλεται σε τραπεζικές «φούσκες»; Ότι βγήκε εκτός ορίων ο αέναος κύκλος υπερπαραγωγής-υπερκατανάλωσης με «αεριτζίδικο» χρήμα; Ότι η κρίση αυτή αποτελεί συστατικό του ίδιου του καπιταλισμού, ως σύστημα αξιών και παραγωγικού μοντέλου; Ρωτήστε τον πλησιέστερο χρηματιστή που στο άκουσμα της λέξης «παράγωγο» παθαίνει στύση και στην έκφραση «hedge funds» εκσπερματίζει . Ακόμη κι αυτός το ίδιο θα ομολογήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Επίσης χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας αποστομώσει προτείνοντάς σας ως μοναδική διέξοδο από την κρίση του τόνωση του ίδιου του συστήματος που τις παράγει. Μη δοκιμάσετε καν να του αντιπαρατεθείτε. Είστε γραφικός και ουτοπιστής. Ο παγκόσμιος παραλογισμός έχει λάβει προ πολλού (και για την ακρίβεια με την πτώση του εξίσου παράλογου «υπαρκτού») διάσταση μαθηματικού αξιώματος. Δεν επιδέχεται αποδείξεων, απλώς ομαδικής παραδοχής της μοναδικής του αλήθειας. Υποταχτείτε!


Ένα ρητό λέει «Μη δοκιμάσετε να μάθετε τρόπους σε ένα γουρούνι. Και θα αποτύχετε και θα εκνευρίσετε το γουρούνι». Σε αυτήν την περίοδο βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης, η «σοσιαλιστική» σας κυβέρνηση, τα κρατικοδίαιτα media αλλά και ο ίδιος ο κοινωνικός σας περίγυρος ομοφώνως άδουν: «Μη δοκιμάσετε να αμφισβητήσετε τον καπιταλισμό. Και θα αποτύχετε και θα τον εκνευρίσετε».


Πρέπει να το πάρετε απόφαση: είστε παράλογοι και ουτοπιστές!

Είναι ουτοπικό και παράλογο να ζητάτε καλύτερες και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι γενικά το δημόσιο είναι «κακό πράγμα». Από πότε και ποιον κατέστη «κακό»; Μα από τους ίδιους που ισχυρίζονται σήμερα ότι είναι κακό, επειδή το χρησιμοποιούν προς άγραν κομματικής πελατείας. Δεν είναι εκείνοι οι «κακοί», αλλά το ίδιο το δημόσιο ως ιδέα. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να μην πληρώνετε για δρόμους που δεν έχουν φτιαχτεί και για τους οποίους ήδη έχετε πληρώσει. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι ο πρώην υπουργός υπέγραψε δεσμευτικές συμβάσεις στο όνομά σας. Δεν είναι παράλογοι οι λεόντιοι όροι των συμβάσεων, αλλά εσείς που διπλοπληρώνετε ένα ελλειμματικό δίκτυο. Γιατί έτσι!

Είναι ουτοπικό και παράλογο να ζητάτε δημόσιες τηλεπικοινωνίες. Γιατί; Μα επειδή η «λογική τους» λέει ότι ήδη τις πούλησαν, αποκλείοντάς σας (ως μικρομετόχους) από το αλισβερίσι με DT και Βγενόπουλο. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να θεωρείτε την εργασία ως δικαίωμα. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι το μόνο δικαίωμα είναι το κέρδος του εργοδότη και -αφού οι μισθοί κοστίζουν- πρέπει εσείς να κάνετε τα πάντα για να το εξασφαλίσει ώστε εκείνος, αν θέλει, να σας προσφέρει δουλειά-ελεημοσύνη. Πρέπει να καταναλώνετε ασταμάτητα αλλά και να χάνετε τη δουλειά σας αδιαμαρτύρητα. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να ζητάτε να πληρώσουν την κρίση εκείνοι που τη δημιούργησαν. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι εκείνοι είναι (και πρέπει να είναι) κερδοσκόποι, άγνωστοι και πάνω από όλα ανεξέλεγχτοι. Επειδή εσείς δεν μπορείτε (και δεν πρέπει) να βγάλετε τα λεφτά σας στο εξωτερικό, αλλά εκείνοι και μπορούν και πρέπει να το κάνουν. Γιατί εσείς είστε «πατριώτες» αλλά εκείνοι ούτε είναι ούτε πρέπει να είναι. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να ζητάτε να καταβάλουν την ίδια φορολογία με εσάς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι ένα εργοστάσιο και μία επιχείρηση παράγει πλούτο, ενώ εσείς (ως εργατικά χέρια) όχι. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να ζητάτε από ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ακολουθεί τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί; Επειδή η «λογική τους» λέει ότι η καπιταλιστική κρίση (πρέπει να) έχει αποκλειστικά καπιταλιστική διέξοδο. Γιατί έτσι!


Είναι ουτοπικό και παράλογο να απαιτείτε από τον πρωθυπουργό σας να τηρήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα. Γιατί; Γιατί έτσι θέλει η «λογική» του πρωθυπουργού σας!
Είναι παράλογη η λογική σας, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ!


Είναι λογικό να επιλέγετε ανθρώπους που δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι ανίκανοι να διοικήσουν μία δημόσια υπηρεσία και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να την ξεπουλήσουν όσο-όσο, με σκοπό να «ορίσουν» το μέλλον σας.


Είναι λογικό ένα ιδιωτικό μονοπώλειο να παίρνει τη θέση ενός κρατικού μονοπωλείου, ακόμη κι αν το κόστος για το δημόσιο είναι μεγαλύτερο, ακόμη κι αν τα ενδεχόμενα ωφέλη του μονοπωλείου αυτού δεν επιστρέφουν στο κράτος, αλλά στην τσέπη συγκεκριμένων ιδιωτών. Είναι εξίσου λογικό αυτοί οι ιδιώτες να φοροαπαλλάσσονται, άρα ούτε εμμέσως να επιστρέφει μέρος του ωφέλους στο κράτος. Είναι εξίσου λογικό να επιδοτείται με ακόμη μεγαλύτερα ποσά το ιδιωτικό μονοπώλειο για να προσφέρει τις ίδιες ή και λιγότερες υπηρεσίες που προσέφερε το κρατικό μονοπώλειο.


Είναι λογικό να μη διεκδικείτε ανταποδοτικά ωφέλη για τον πλούτο που παράγετε, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκετε πάντα τρόπο να συνεχίσετε να καταναλώνετε προκειμένου να εξασφαλίζεται η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου σε λίγους, ώστε να μη χάσετε τη δουλειά σας. Είναι λογικό δηλαδή να συνεχίσετε να φουσκώνετε εσείς οι ίδιοι μία «φούσκα» που έχει ήδη σκάσει.


Είναι λογικό να τροφοδοτείτε τις τράπεζες με το δικό σας υστέρημα προκειμένου να σας δανείζουν με υπέρογκο επιτόκιο από το δικό τους πλεόνασμα, αν και εφόσον το επιθυμούν.

Είναι λογικό να συνάπτετε «κοινωνική ειρήνη» με εκείνο το κυβερνητικό επιτελείο που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία προκειμένου το ίδιο επιτελείο να σώσει την ελληνική οικονομία μεταθέτοντάς σας την ευθύνη για την καταστροφή της.


Είναι λογικό να προσφέρετε ακόμη περισσότερα στον διάτρητο κρατικό κορβανά αποκλειστικά εσείς που έως σήμερα δεν μπορούσατε να φοροαποφύγετε, επειδή είναι εξίσου λογικό εκείνοι που δεν προσέφεραν δεκάρα, και να συνεχίσουν να μην προσφέρουν και να τυγχάνουν περισσότερων φοροαπαλλαγών και να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και να σας διώχνουν από την εργασία σας και να αυξάνουν τα περιθώρια του κέρδους τους και να συγκεντρώνουν περισσότερο χρήμα από την υπεραξία της δικής σας εργασίας.


Πόνεσε το κεφάλι σας; Κακώς…


Παραδομένοι σε έναν ατέρμονα κύκλο αυτοεκπληρούμενων προφητειών, οι πολίτες χάνουν εντελώς κάθε δυνατότητα κριτικής επεξεργασίας της πραγματικότητας. Ακόμη κι όταν οι σχέσεις αιτίων-αποτελέσματος βρίσκονται μπροστά στα μάτια τους προτιμούν να προσφεύγουν σε αξιωματικές παραδοχές, οι οποίες έχουν πάρει πλέον τη μορφή μεταφυσικών απαντήσεων-πασπαρτού: Οι ιδεολογίες πέθαναν, όλος ο κόσμος είναι καπιταλιστικός, αυτοί μας δίνουν δουλειές, δεν μπορεί να ελεγχθεί το κεφάλαιο, οι «αγορές» είναι παντοδύναμες και ένα σωρό απίστευτες κοινοτοπίες. Έτσι, μπροστά στον τοίχο που έρχεται κατά πάνω τους με φόρα, αντί να στρίψουν το τιμόνι, προτιμούν να σκεπάσουν τα μάτια τους. Είναι πιο εύκολο και αποκλείει την ευθύνη του «κακού χειρισμού». Όχι όμως το δυστύχημα!

Πλιάτσικο από την... αστυνομία!


Είχαμε ακούσει πως οι αστυνομικοί κρατάνε για τους εαυτούς τους τα είδη που κατάσχουν από παράνομους μικροπωλητές. όπως τσάντες, γυαλιά, cds κλπ. Ξέραμε πως τα μοίραζαν σε συναδέλφους τους, ακόμη και πως σε αστυνομικό τμήμα του κέντρου της Αθήνας υπήρχε χώρος όπου γινότανε παζάρι κατασχεθέντων αντικειμένων!


ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΒΟΥΤΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΜΕΡΑ-ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!!


Χτες το μεσημέρι στον Νέο Κόσμο στο ύψους του μετρό, τέσσερις αστυνομικοί κακοποίησαν έναν μετανάστη, του πήραν τα προϊόντα που πούλαγε, δεν το συνέλαβαν (!), ως θα όφειλαν αν το ζήτημα ήταν πως τα πουλούσε παράνομα, και όταν οι παρόντες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν εγκατέλειψαν το χώρο με τη... λεία τους στο περιπολικό!


Θα μπορούσαμε να κάνουμε χιούμορ, να γράψουμε κάτι του στυλ "Αυξήσεις στην αστυνομία τώρα, τα όργανα της τάξης οδηγούνται στην ανέχεια και το έγκλημα".

Αλλά δυστυχώς το πράγμα είναι σοβαρό. Κάποιοι έχουν ξεφύγει τελείως και δεν φοβούνται τίποτα. Θα κάνει τίποτα ο κ. Χρυσοχοϊδης; Θα προβληθεί το θέμα από τα ΜΜΕ και από τους λαλίστατους "υπερασπιστές" της δημοκρατίας τηλεαστέρες; Καλύτερα ας μην περιμένουμε ματαίως στις τηλεοράσεις μας...



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 17/3/2010
Η Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Mεταναστών κατοίκων Νέου Κόσμου, καταγγέλλει κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών κατά μετανάστη μικροπωλητή σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 12, στην οδό Ηλία Ηλιού, απέναντι από το Μετρό Νέου Κόσμου.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, 4 αστυνομικοί αφού έπιασαν και χτύπησαν Αφρικανό μικροπωλητή που πουλούσε τσάντες στο πεζοδρόμιο, του άρπαξαν το μπόγο με τα εμπορεύματά του, τον έβαλαν μέσα σε περιπολικό, πέταξαν το μετανάστη στο δρόμο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Κόσμος που περνούσε από το σημείο αντέδρασε στη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών και διαμαρτυρήθηκε. Ο μετανάστης έχει νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά όχι - φυσικά - άδεια μικροπωλητή, καθώς εδώ και 3 χρόνια το κράτος αρνείται τέτοιες άδειες σε μετανάστες εκτός ΕΕ, ενώ έχουν ανακληθεί και όσες άδειες είχαν δοθεί σε μετανάστες τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός του περιπολικού κρατήθηκε από κατοίκους της περιοχής.
Οι πρακτικές των ξυλοδαρμών και του "πλιάτσικου" απέναντι σε μικροπωλητές δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται ως πρακτική αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. ή Δημοτικών Αστυνομικών. Η Αντιρατσιστική Επιτροπή Νέου Κόσμου καλεί κάθε κάτοικο της περιοχής να μην ανεχτεί τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές σε μεροκαματιάρηδες συμπολίτες μας, που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι προσπαθούν να βρουν τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους. Τέτοια κρούσματα είναι που αποθρασύνουν τους φασίστες σαν κι αυτούς που επιτέθηκαν σε άραβες μετανάστες της περιοχής τον περασμένο Νοέμβρη, με απολογισμό 5 τραυματίες και 2 σπασμένα καταστήματα μεταναστών της γειτονιάς.
Καλούμε κάθε κάτοικο της περιοχής, καθένα και καθεμιά που δεν ανέχεται το ρατσισμό και τις διακρίσεις το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πάρκο Λαγουμιτζή. Στην γιορτή αλληλεγγύης που οργανώνεται από την επιτροπή μας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενόψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας μέρας κατά του Ρατσισμού. (ακολουθεί το κάλεσμα)
Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών κατοίκων Νέου Κόσμου

Ο... (εξουσιο)λάγνος κύριος Σταύρος Θεοδωράκης.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι/ες μέσα από τους "Πρωταγωνιστές" του, όταν αυτοί προβάλλονταν από την ΕΡΤ. Από τότε είχαν διατυπωθεί επικριτικά σχόλια για την επάρκεια του νέου τηλεοπτικού αστεριού, όμως μέσα στην όλη νεφελώδη ευδαιμονία της σημιτικής περιόδου, οι φωνές αυτές χάθηκαν. Έμεινε η εικόνα ενός νέου δημοσιογράφου, που χειρίζεται αρκετά ευχάριστα (εώς "πιασάρικα") τα θέματα του, παίρνει ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και (ή επειδή) καταφέρνει να έχει ενδιαφέροντες καλεσμένους.

Η παρουσία του Στ. Θεοδωράκη στην ιδιωτική τηλεόραση ήρθε ως επισφράγισμα αλλά και ως όξυνση αυτής της τακτικής, αλλά και αυτής της διαχείρισης της εικόνας του. "Εναλλακτικά" θέματα, συνήθως συνδυαζόμενα με ταξίδια-οδοιπορικά και εξωτερικά γυρίσματα, ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία. Καμιά φορά θέματα σοκαριστικά, θελκτικά και για τους κατοίκους του ελληνικού αριστεροχωριού, όχι τόσο λόγω του βάθους της έρευνας, όσο εξαιτίας της δυνατότητας που προσέφεραν τα πλάνα των εκπομπών για διείσδυση της ματιάς μας σε απρόσιτα σημεία της πόλης και για την αίσθηση που μας παρείχαν πως συμμετέχουμε real-time σε οριακά (για το τηλεοπτικό κοινό) γεγονότα, από τα επεισόδια στις πιάτσες των αφρικανών ιερόδουλων μέχρι τις συγκρούσεις αντιφασιστών - χρυσαυγιτών το προηγούμενο καλοκαίρι, με την κάμερα να βρίσκεται μέσα στο πεδίο της μάχης.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά και σίγουρα ικανοποιητικά μίας θεαματοβόρας ανάγκης του τηλεοπτικού κοινού (από την οποία κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αποδράσει κανείς!) να συμμετάσχει ως άμεσος (πλην ασφαλής) παρατηρητής σε γεγονότα για τα οποία η περιέργεια του έχει οξυνθεί. Όμως, όπως είπαμε, όλα αυτά τα εντυπωσιακά σκηνοθετικά επιτεύγματα καταφέρνουν εν τέλει να σκεπάσουν αποτελεσματικά την ένδεια της ανάλυσης, το ρηχό χαρακτήρα πολλών ρεπορτάζ, που σπανίως μας πάνε πέρα από το προφανές. Και ας προσθέσουμε και την επίμονη προσπάθεια του Θεοδωράκη να μιλάει με την επιτηδευμένα βαθιά και (όσο το επιτρέπει ο ρόλος του) "αισθησιακή" φωνή του. Όταν ένας δημοσιογράφος διαχειρίζεται τον εαυτό του ως οιονεί sex symbol, κάνει δεν πάει καλά.

Δεν θα μας απασχολούσαν όλα αυτά (τουλάχιστον γραπτώς) αν δεν είχαμε μέσω του νέου site όπου γράφει ο κ. Θεοδωράκης, του protagon.gr, μία σειρά από δείγματα μίας άλλης πτυχής του δημοσιογραφικού του έργου, αυτής του απολογητή της εξουσίας. Σκληρή κατηγορία; Ωραία, ας μιλήσουν λοιπόν τα γραπτά.

Σε άρθρο του υπό τον τίτλο "Οι αλήθειες του προβοκάτορα", ο κ. Θεοδωράκης πλέκει ένα εγκώμιο του Θ. Πάγκαλου. Στόχος λοιπόν είναι απλώς η εξύμνηση ενός πολιτικού; Όχι! Στόχος είναι η υπεράσπιση ενός συστήματος διά της υποστήριξης του πλέον ακραίου πολιτικού επαγγελματία του, του κ. Πάγκαλού. Για να δούμε τι μας λέει ο κ. Θεοδωράκης.

Σταχυολογώ:
Μετά ο κ.Πάγκαλος επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα κατηγορώντας ότι είναι υπέρ της διάλυσης των πάντων γιατί τίθεται επικεφαλής διαδηλώσεων που περιλαμβάνουν εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία κλπ κλπ. Ανεξαρτήτως της εριστικής φρασεολογίας που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο κ.Πάγκαλος υπάρχει ένα ερώτημα για τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αριστεράς. Ποιες από αυτές τις κινητοποιήσεις θα ήταν αποδεκτές αν τις οργάνωναν τα κόμματα της Δεξιάς;

Και συνεχίζει:
Να σας δώσω ένα παράδειγμα:ο Συνασπισμός και οι Βουλευτές του μετά από σύντομη μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις, πέτυχαν να αναρτήσουν ένα πανό στην πρόσοψη της Βουλής εναντίον των οικονομικών μέτρων. (...) Τις ίδιες ώρες το ΛΑΟΣ του κ.Καρατζαφέρη έδινε μάχη για να μην πάρουν την ελληνική ιθαγένεια οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Τι θα λέγαμε λοιπόν αν οι βουλευτές του Ορθόδοξου Συναγερμού, με σταυρούς, μανουάλια και ελληνικές σημαίες, απωθώντας τους αστυνομικούς, ανέβαιναν τα σκαλοπάτια τις Βουλής και έβαζαν ένα πανό που θα έλεγε «έξω οι ξένοι» ή κάτι τέτοιο πιο εκλεπτυσμένο; «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι», ας πούμε, στην πρόσοψη του υπουργείου Εσωτερικών.

Τι θα λέγαμε κ. Θεοδωράκη; Θα υποστηρίζαμε πως το πρόβλημα είναι η ανάρτηση του πανό καθεαυτή; Όχι βέβαια! Θα λέγαμε πως το πρόβλημα είναι το μήνυμα του πανό που προσβάλλει τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό και άρα τα σύμβολα της όπως η Βουλή.
Το θέμα είναι άλλο. Εσείς τι θα λέγατε κ. Θεοδωράκη; Ή μάλλον, τι μας λέτε τώρα; Πως όποια κίνηση συνίσταται σε άνοιγμα πανό μπροστά στη Βουλή είναι εξίσου αποδεκτή αν γίνεται νόμιμα (ακόμη κι αν προωθεί ρατσιστικά συνθήματα) και εξίσου απαράδεκτη (ακόμη κι αν υπερασπίζεται κοινωνικά δικαιώματα κατεκτημένα με αίμα) αν γίνεται με "τζαρτζάρισμα" με την αστυνομία ! Και εν τέλει πως έχει δίκιο ο κ. Πάγκαλος και όλο το σύστημα ΠΑΣΟΚ (δηλαδή και τα φιλικά ΜΜΕ, στα οποία, ω, τι σύμπτωση δουλεύει χρόνια τώρα ο κ. Θεοδωράκης!) όταν κατηγορούν την Αριστερά για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όταν κατηγορούν τον Μανώλη Γλέζο πως "επιτέθηκε" (!!!) στη φρουρά της Βουλής. Αλήθεια, το γεγονός καθαυτό πως η αστυνομία τραβολογούσε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου εμποδίζοντας τους να ανοίξουν ένα πανό, λέει κάτι σε αυτήν την περίεργη (δηλαδή φιλοκυβερνητική!) επιλεκτική νομιμοφροσύνη του κ. Θεοδωράκη;

Περί λάμψης απολογητικών τηλεαστέρων, έτερον ουδέν!


Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ: http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1861&reftab=37&t=Οι-αλήθειες-του-προβοκάτορα

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Τουλάχιστον αυτό το κράτος έχει μια συνέχεια...

70 χρόνια τώρα χτυπάει τον
ίδιο άνθρωπο!!!














Αυτή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη;;;















ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η προτεινόμενη σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ρύθμιση για τη «Διπλή Ανάπλαση» Βοτανικού-Αλεξάνδρας, έρχεται ως αποτέλεσμα της περσινής Απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε το σχετικό «Νόμο Σουφλιά» και έκλεισε το δρόμο στην τσιμεντοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα. Η Απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε δίκαια ορόσημο για τη δράση των δυνάμεων των κινημάτων πολιτών και της ριζοσπαστικής αριστεράς, απτή απόδειξη ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Θεωρούμε ότι η νέα ρύθμιση που δημοσιοποιήθηκε είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα –«κεκλεισμένων των θυρών»- αποκλειστικά μεταξύ του Υπουργείου, του Δήμου και των επιχειρηματιών που εμπλέκονταν στο πρότζεκτ. Μιας διαπραγμάτευσης που μόνο στόχο είχε να παρακάμψει την ουσία της Απόφασης του ΣτΕ που απαγορεύει την ανέγερση εμπορικών κέντρων στην περιοχή και να συμβιβάσει τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή.

Επιπλέον, αγνοήθηκαν οι τεκμηριωμένες θέσεις του κινήματος πολιτών που εναντιώνονται στην τσιμεντοποίηση και διεκδικούν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον Ελαιώνα.
Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης που προτείνεται σήμερα από το ΥΠΕΚΑ μένει να εξεταστούν. Ωστόσο, είναι σαφές από τις σημερινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, ότι οι προτάσεις του περιλαμβάνουν για άλλη μια φορά μεγάλους κτισμένους όγκους εμπορικών χρήσεων στον Ελαιώνα, που στόχο έχουν να διασώσουν τα συμφέροντα της εταιρείας «Μπ. Βωβός».
Προβλέπονται χρήσεις που αναμφίβολα επιβαρύνουν και δημιουργούν σοβαρά πολεοδομικά και συγκοινωνιακά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η δημοτική αρχή Κακλαμάνη και όσοι έλεγαν ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει η Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του ΠΑΟ» είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι. Είναι εκτεθειμένοι γιατί συνωμότησαν κατ’ εξακολούθηση ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, αλλά και γιατί επιδίωξαν την ικανοποίηση των μικροπολιτικών και οικονομικών τους συμφερόντων με συκοφαντίες και απειλές ενάντια στους ενεργούς πολίτες και τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η μεθόδευση που ακολούθησε το ΥΠΕΚΑ για την εκπόνηση νέας ρύθμισης για τη διπλή ανάπλαση δείχνει την πραγματική ουσία της «πράσινης ανάπτυξης»: Καλή στα λόγια, αλλά «βωβή» προς τα μεγάλα συμφέροντα…
Έτσι κι αλλιώς, είναι σαφές ότι και οι νέες προτάσεις για τη «Διπλή Ανάπλαση» θα κριθούν, απ’ την κοινωνία αλλά και τα αρμόδια θεσμικά όργανα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 2 Μαρτίου 2010

Όπως φαίνεται οι άποψεις της κ. Μπιρμπίλη ότι η ρύθμιση της διπλής ανάπλασης δεν διασφαλίζει την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και περί σεβασμού της απόφασης του ΣτΕ είχαν ζωή μόλις λίγων ημερών.
Η Υπουργός ικανοποίησε τις απαιτήσεις του «μπλοκ» Κακλαμάνη – Βωβού – ΠΑΕ ΠΑΟ για την πάση θυσία ανέγερση του εμπορικού στον Ελαιώνα. Οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της Διπλής Ανάπλασης.

Γιατί:

Δεν δημιουργείται νέο ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο στη μοναδική έκταση του Ελαιώνα και της Αθήνας που προβλέπονταν κάτι τέτοιο από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995.

Επιτρέπεται η παραβίαση του ΠΔ με την οικοδόμηση εντός χώρου χαρακτηρισμένου ως κοινόχριστου πρασίνου ενός μαγαθηρίου 52.000 τμ τσιμέντου. Αυτό αποτελεί βαριά αρνητική παρακαταθήκη για το μέλλον κάθε ανάλογου χώρου.

Εφαρμόζεται αποσπασματικά το ΠΔ 95 χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις των άλλων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Η οικοδόμηση του εμπορικού θα έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών γης και κατ’ επέκταση ή δεν θα γίνουν άλλες απαλλοτριώσεις ή θα γίνουν με υπέρογκο κόστος για το κράτος.

Το εμπορικό κέντρο εκτός των παραπάνω και ενώ χτίζεται εις βάρος του πρασίνου, θα επιβαρύνει με ρύπους και κυκλοφοριακό, μια περιοχή που είναι ήδη από τις πιο βεβαρημένες.
Ο περιορισμός των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες, δεν αντισταθμίζει όλα τα παραπάνω, καθώς ήδη η έκταση της παραχώρησης ήταν 97 στρέμματα, αντί για 17 στην Αλεξάνδρας.

Όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της πράσινης ανάπτυξης στην πράξη. Ούτε καν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας δεν είναι ικανή να σπάσει του γνωστούς δεσμούς στοργής των κυβερνώντων με τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα.
Οι πολίτες κόντρα σε Δήμαρχο, επιχειρηματίες, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΛΑΟΣ, τηλεοπτική προπαγάνδα και απειλές, ήδη πετύχαμε την άτακτη υποχώρηση όλων τους από την αρχική τους θέση ότι όλα ήταν καλώς γενόμενα. Με δύο χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψαν το περισσότερο πράσινο! Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι και τελική νίκη για το νέο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας.

Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

ΥΓ. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και τον ορισμό της κα.Μπιρμπίλη ως Υπουργού ΠΕΚΑ, η Επιτροπή μας έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της και παράλληλα ζητούσαμε συνάντηση με την κα Υπουργό. Η κα.Μπιρμπίλη ενώ συνάντησε επανειλημμένως το «μπλοκ» των τριών , απαξίωσε να δεχτεί την Επιτροπή μας η οποία είχε νόμιμο συμφέρον.