Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κατέρρευσε ο μύθος για τους δημοσίους υπαλλήλους!


"Τα κρατικά μισθολογικά έξοδα φταίνε για την κρίση!"


"Οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε, που γονατίζουν το κράτος για να τους πληρώνει!"


"Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με τόσους δημοσίους υπαλλήλους!"
 "Να καταργηθεί η μονιμότητα"


Να πουληθούν όλα, ένα νοσοκομείο το μήνα θα χτίζουμε με τα λεφτά που θα κερδίσουμε!"


Όλα τα παραπάνω, και άλλα πολλά, είναι φράσεις που αναπαράγουν κάποια από τα κυρίαρχα στερεότυπα αναφορικά με την συγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ιδιαιτερότητα είναι πως η οικονομική κρίση και η επικοινωνιακή της διαχείριση από την κυβέρνηση, του επιχειρηματικούς κύκλους και τα φιλικά τους ΜΜΕ κατάφεραν μέσω της καλλιέργειας κλίματος πανικού να προσδώσουν νέα δυναμική σε αυτές τις πεποιθήσεις.


Για να ενισχύσει αυτές τις τάσεις, η κυβέρνηση διέταξε την αυτοαπογραφή όλων όσων μισθοδοτούνται από το δημόσιο (προσοχή, όχι όλων των "δημοσίων υπαλλήλων", έχει διαφορά!), προκειμένου να φανεί πως είναι τόσοι πολλοί και αχαρτογράφητοι που ούτε η κυβέρνηση δεν τους ξέρει, αλλά ταυτοχρόνως να δείξει και μία διάθεση νοικοκυρέματος.


Τι κατάφερε να αποδείξει; Το ακριβώς αντίθετο! Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 400 χιλιάδες! Η κυβέρνηση για λόγους εντυπώσεων τους αθροίζει με τους διάφορους συμβασιούχους, ωρομίσθιους, εποχικούς (ακόμα και αυτούς που οι συμβάσεις τους έληγαν την επόμενη εβδομάδα!!!) - όλους δηλαδή τους μισθοδοτούμενους, που λέγαμε πριν, οι οποίοι σήμερα είναι, αύριο δεν είναι στο Δημόσιο! - προκειμένου να εμφανίσει τα νούμερα μεγαλύτερα και έτσι φτάνει στον συνολικό αριθμό των 750.000, εκ των οποίων οι 175 χιλιάδες είναι ένστολοι!


Ερώτημα πρώτο: Ήταν πραγματικά απαραίτητη η απογραφή; Η Ελευθεροτυπία σε αφιέρωμα της (δείτε το εδώ: http://gatos-mavros.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html) είχε αποδείξει πριν από τα Χριστούγεννα πως το σύνολο των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο ήταν περίπου όσα έβγαλε η απογραφή (741.000 τους είχε υπολογίσει) αλλά και πως σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Βρετανία, Δανία), το ποσοστό τους ως προς τον συνολικό πληθυσμό ήταν μικρότερο!!! Ειδικότερα, η αναλογία των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού τους κόστους στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή για τα δεδομένα της Ε.Ε.!!!


Ερώτημα δεύτερο: Αφού το επιχείρημα περί του δήθεν "παγκόσμιου φαινομένου" των "εξοργιστικά υπεράριθμων" δημοσίων υπαλλήλων κατέρρευσε, μήπως να δούμε κάτι άλλο; Όπως δείξαμε, οι ένστολοι υπάλληλοι είναι 175.000, δηλαδή  23% των υπαλλήλων και 1,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (σε κάθε 62 κατοίκους της χώρας ο ένας είναι ένστολος!!!) πραγματικά μεγάλο ποσοστό για μία χώρα της Ε.Ε. Όσοι λοιπόν μιλάνε για την ανάγκη μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, εννοούν και τους ένστολους; Γιατί οι στρατιωτικοί εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις για την ηλικία συνταξιοδότησης; Γιατί αυξάνονται οι δυνάμεις της αστυνομίας με ομάδες "Δίας"; Ε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Ε, κύριε Καρατζαφέρη;


Ερώτημα τρίτο: Και αφού η κυβέρνηση κατάφερε να αυτοαποκαλυφθεί, μήπως από την μανιώδη προσπάθεια να πέσουν τα βάρη στους υπαλλήλους φαίνεται και η πραγματική αιτία της κρίσης; Μήπως για την κρίση φταίνε οι τεράστιες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου (20% από 45% μέσα σε δέκα χρόνια!!!); Μήπως φταίει η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου που έχει γονατίσει δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία; Μήπως η μείωση μισθών και οι απολύσεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση; Πως μπορεί να στηριχθεί η οικονομία, η αγορά, η κατανάλωση παρά από ανθρώπους με σταθερό εισόδημα;;; Εκτός αν το σχέδιο για να βγούμε από την κρίση είναι να διορθωθούν τα λογιστικά του κράτους αλλά να τσακιστούν οι οικονομίες των οικογενειών! Κάτι δηλαδή σαν αυτό που είχε κάνει ο Τσαουσέσκου, εξαφανίζοντας όλο το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας μέσα σε έναν χρόνο, αλλά οι Ρουμάνοι έζησαν στην ανέχεια, τρώγοντας ίσα-ίσα για να διατηρηθούν στη ζωή!!! Βεβαίως, αν υπήρχαν τότε οι εταιρείες αξιολόγησης, θα έβαζαν στον Τσαουσέσκου "άριστα"!

Και για το κλείσιμο, πάρτε και έναν συγκριτικό πίνακα από μία έκθεση του ΟΑΣΑ του 2009!




Όταν μας φταίει ο γάιδαρος, καλό είναι να μην χτυπάμε το σαμάρι. Ιδίως, εφόσον ανακαλύψουμε πως το σαμάρι είμαστε τελικά εμείς!

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η... Κάψα του Mega για την Παιδεία!



Στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του MEGA (ο τίτλος Δ.Ν.Τ.- ΤV αν και διεκδικείται επάξια από το κανάλι δεν του έχει αποδοθεί ακόμη επισήμως λόγω ανταγωνισμού με το... ΣΚΆΙ!) συμμετείχαν σε συζήτηση για τους μειωμένους διορισμούς καθηγητών η υφ. Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου και ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης.

Ο συνδικαλιστής προσπαθούσε - με ψυχραιμία... Βούδα, είναι η αλήθεια - να εκθέσει τα επιχειρήματα του κλάδου του και να απαντήσει στις ερωτήσεις-επιθέσεις των δημοσιογράφων του Mega. Από τους δύο "οικοδεσπότες" (αλήθεια, πόσο εύκολα ξεχνιέται στην τηλεόραση η υποχρέωση του οικοδεσπότη - έστω τηλεοπτικού - να είναι στοιχειωδώς ευγενικός;) αυτός που έδωσε ρεσιτάλ αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς ήταν ο Μανώλης Καψής, ο οποίος ως γνωστόν αν δεν λεγόταν Καψής (δηλαδή, αν δεν ήταν υιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη και αδερφός του Διευθυντή των ΝΕΩΝ Παντελή) θα ήταν ακόμη στο Star για να κάνει ρεπορτάζ για την Τζούλια Αλεξανδράτου και να τα συνοδεύει με εκείνο το αμίμητο και χαρακτηριστικό "δεν καταλαβαίνω"!

Οι ερωτήσεις-επιθέσεις του Καψή είχαν όλα σχεδόν τα τυπικά γνωρίσματα αυτού του τύπου προπαγανδιστικής δημοσιογραφίας: Αναπαραγωγή στερεοτύπων ("Πόσες ώρες την εβδομάδα διδάσκετε;" - μετά βίας κατάφερε ο Κοτσυφάκης να πει πως στην εργασία των καθηγητών περιλαμβάνονται οι ώρες προετοιμασίας στο σπίτι και η διοικητική δουλειά στα σχολεία), διαιρετική στρατηγική ("αυτά που μας λέτε τα ακούν τώρα άνθρωποι που δουλεύουν 10 και 12 ώρες την ημέρα και τους σηκώνονται οι τρίχες!" - "διαίρει και βασίλευε", λέγεται αυτό από την εποχή του Μακιαβέλι!), συκοφαντία ("κάθε χρόνο μας λέτε ψέματα για τα κενά των σχολείων και εμείς τα αναμεταδίδουμε!"), δημιουργία πανικού και αναπαραγωγή του κυρίαρχου πολιτικού λόγου ("η χώρα χρεοκοπεί εξαιτίας του Δημοσίου, δεν πρέπει να συμβάλλετε κι εσείς ώστε να βγει;") και ασφαλώς ειρωνεία ("Καλά, κι αν ζητήσετε αναλογία ενός καθηγητή ανά έναν μαθητή θα τα βγάλετε ακόμη περισσότερα τα κενά!").

Φυσικά ο κ. Καψής δεν εδέησε να μας πει ούτε σε πιο σχολείο στέλνει ο ίδιος τα παιδιά του (και πως θα αντιδρούσε αν υπήρχαν 30 παιδιά στην κάθε τάξη!), ούτε πόσο συνέβαλε ο ίδιος στο να βγει η χώρα από την κρίση (βρε μπας και πήρε και καμιά αύξηση για να παριστάνει τον ταλιμπάν του ΠΑΣΟΚ;)... Κατάφερε όμως για άλλη μία φορά να μας προσφέρει ένα εξαιρετικό δείγμα του χαμερπούς δημοσιογραφικού υπαλληλάκου. Αυτού που στα μαθητικά μας χρόνια μάθαμε να αποκαλούμε "φερέφωνο". Αλήθεια, στο σχολείο που προωθεί ο κ. Καψής, θα υπάρχει χώρος για να μαθαίνουν τα παιδιά τέτοιες δύσκολες και... επικίνδυνες λέξεις;

Η αποθέωση της δημοσιογραφικής αλητείας και εξάρτησης όμως προήλθε από τον παρουσιαστή του δελτίου, Αντώνη Λιάρο. Το ζήτημα ήταν πως ενώ συνταξιοδοτούνται 11.500 εκπαιδευτικοί, η κυβέρνηση διορίζει μόλις 2.800 εκπαιδευτικούς, τους μισούς από πέρσι. Τα κενά σκοπεύει να τα καλύψει με την κατάργηση των... αποσπάσεων (λαϊκίστικη και ανεφάρμοστη εξαγγελία, αφού οι αποσπασμένοι, που εμφανίζονται όλοι ως βολεμένοι τεμπέληδες, δουλεύουν - φοβερή ελληνική πρωτοτυπία - κατά κύριο λόγω στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Πως θα λειτουργήσουν π.χ. μετά τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;) και με τους αναπληρωτές "αυξημένου χρόνου", δηλαδή με πολλούς περισσότερους ωρομίσθιους, δηλαδή με φριχτές συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν σε δουλοπαροικία.

Κάποια στιγμή λοιπόν διεξάγεται η εξής υπέροχη στιχομυθία:

-Θέμης Κοτσυφάκης: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως στην Παιδεία και την Υγεία για κάθε έναν υπάλληλο που θα συνταξιοδοτείται, θα προσλαμβάνεται ένας στη θέση του. Εμείς δεν συμφωνούμε, το θεωρούμε ανεπαρκές, αλλά ας κάνει έστω αυτό!
-Αντώνης Λιάρος: Ναι, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι εξαγγελίες δεν ισχύουν
-Θ.Κ.: Μα το έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση!
-Α.Λ. (μαζεύεται και δοκιμάζει άλλο επιχείρημα): Ναι... αλλά... το ψήφισε πριν από το Μνημόνιο!
-Θ.Κ.: Όχι, αυτό είναι ΜΕΣΑ στο Μνημόνιο!!!
-Α.Λ.: (με κομμένα φτερά και κάνοντας πως δεν κατάλαβε): Ε...


Ήταν μία στιγμή καθαρής διαστρέβλωσης της αλήθειας. Μπροστά στα μάτια μας ο συνδικαλιστής "ξεβράκωσε" τον δημοσιογράφο, αποκάλυψε πως λέει ψέματα και αυτός απάντησε απλώς με ένα "Ε..."! Τι άλλο να πούμε; Ίσως μόνο να απαντήσουμε σε αυτό το "ε..." με πολλά "ΟΥΟΥΟΥ......"!

Υ.Γ.
Γράμμα των καθηγητών στους γονείς: http://www.edugate.gr/content/gramma-pros-toys-goneis-apo-tin-olme

Δράση εναντίον της αύξησης της τιμής στη Λέσχη του Ρεθύμνου.





Μετά από διαγωνισμό, η φοιτητική λέσχη του Ρεθύμνου ξαναδόθηκε στην εταιρεία "Γευσήνους" για τα επόμενα 3 χρόνια, με δικαίωμα λειτουργίας και στην πόλη. Έτσι, όχι μόνο το δικαίωμα σίτισης των φοιτητών το αναλαμβάνει μία ιδιωτική εταιρία, αλλά επιπλέον επιχειρεί να πλουτίσει σε βάρος των φοιτητών. Η μερίδα αυξήθηκε από 0,70λ σε 2,70ε, δηλαδή κατά 350%! Εξοργιστική ήταν και η απαγόρευση του να τρώει κάποιος στη λέσχη αν δεν είναι φοιτητής ή καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, που λειτουργεί εις βάρος όλων των διοικητικών υπαλλήλων που τρώγανε στη λέσχη αλλά και κάθε εργαζόμενου ή φοιτητή άλλου Πανεπιστημίου, που επιθυμεί να δώσει λιγότερα χρήματα για να φάει. Η ΑΡιστερή ΕΝότητα Ρεθύμνου πήγε στη λέσχη και άνοιξε τα ταμεία ώστε οι φοιτητές να περνάνε χωρίς να πληρώνουν καθόλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπάρχουσα κατάσταση. Ο "Γευσήνους" όμως μετά από εντολή του αντιπρύτανη Φιλαλήθη, έκλεισε τη λέσχη μία ώρα νωρίτερα καθώς δεν υπήρχε άλλως τρόπος για να αντιμετωπίσει τους φοιτητές που αρνούνταν να πληρώσουν.


Σήμερα, πραγματοποιήθηκε νέα, μαζικότερη παρέμβαση με τον ίδιο τρόπο. Η απάντηση ήταν η ίδια. Σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες. Η ΑΡΕΝ και οι φοιτητές που συμμετείχαν στη δράση απάντησαν στον εκβιασμό της εταιρείας αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της Λέσχης!
Κανένας δε θα πλουτίσει εις βάρος των φοιτητών. Ο αγώνας μόλις άρχισε..