Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τι μάθαμε από τα (καλά!) αποτελέσματα


1. Στις τοπικές εκλογές τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Ειδικά στην Περιφέρεια αλλά και στους μικρότερους δήμους των αστικών κέντρων, λειτουργούν πάρα πολύ οι συγγενικές και κοινωνικές σχέσεις, οι "υποχρεώσεις" και τα πελατειακά δίκτυα, που ακόμη μπορούν να υπόσχονται και να τάζουν, τα οποία όμως φοβούνται πως με την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδιαρθρωθούν. Και όσο πιο μικρή είναι μια κοινωνία, τόσο πιο έντονα είναι αυτά. Επίσης, οι τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας είναι κατά κανόνα πιο συντηρητικές και αλλάζουν νοοτροπία με πιο αργούς ρυθμούς.
Το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο. Τάσεις και αποφάσεις του κόσμου που διαμορφώνονται σταθερά τόσο καιρό δεν ανατρέπονται μέσα σε μια εβδομάδα. Το θέμα είναι να μην αφήσουμε την προπαγάνδα να πιάσει τόπο για να μην κοπεί τίποτα από αυτή τη δυναμική και τελικά να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Για να ζήσουμε την Κυριακή την αρχή του τέλους αυτού του συστήματος

2. Τα κανάλια, η κυβέρνηση και το ΚΚΕ (ασχολίαστο...) από χθες παίζουν μια προπαγάνδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε στις (αυτοδιοικητικές) εκλογές του 2014 να συγκεντρώσει τα ποσοστά των (βουλευτικών) εκλογών του 2012. Στη ζωή όμως δεν συγκρίνουμε μήλα με γεώμηλα (ήτοι, πατάτες), ούτε εκλογές διαφορετικού χαρακτήρα μεταξύ τους. Αν συγκρίνουμε λοιπόν τα ποσοστά των δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο 2010 και στο 2014, βλέπουμε τρομερή άνοδο. Στις πιο πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το ποσοστό της ανόδου αυτής κινείται μεταξύ 200%-300%! (Το διαπιστώνετε εύκολα, αν στη σελίδα του ΥΠΕΣ που δείχνει τα αποτελέσματα των εκλογών πατήσετε το κουμπί 2010 και κάνετε τη σύγκριση). Όταν το 5% γίνεται 25% και το 0% 15%, όταν από εκεί που το 2010 στην Αττική είχαμε δύο δήμους όλους κι όλους σήμερα διεκδικούμε 13, και μάλιστα κάποιους ως πρώτοι, πώς αυτό δεν συνιστά επιτυχία; Με δυο λόγια, η αυτοδιοικητική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως ήρθε για να μείνει. Ασφαλώς θα μπορούσαν σε κάποιες περιφέρειες να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και εκεί οι μηχανισμοί σε συνδυασμό με δικές μας αδυναμίες (διαφορετικές για κάθε περίπτωση) έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη μετάβαση μέσα σε δύο χρόνια από το κόμμα των αναγκών του 4,5% σε αυτό του 27%. Αυτή η μετάβαση γίνεται γρήγορα και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να γίνει με τη μία και σε όλα τα επίπεδα. Ούτε το ΠΑΣΟΚ του 1981 δεν το είχε κάνει αυτό! Δεν γίνεται ξαφνικά να αλλάξει εξ ολοκλήρου η νοοτροπία του κόσμου. Οι πάρα πολλές αναφορές όμως από πόλεις, γειτονιές και χωριά, όπου ο κόσμος ψήφιζε άλλα ψηφοδέλτια ζητώντας (ακόμη και μοιράζοντας!) παράλληλα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, είναι αποκαλυπτικές για το τι έρχεται σε μια εβδομάδα.

4. Τα πολύ καλά αποτελέσματα Δούρου και Σακελλαρίδη (στις πιο κεντρικές πολιτικές μάχες των εκλογών) είναι τα πιο ενδεικτικά για το συνολικό πολιτικό κλίμα και τις συναφείς εκλογικές τάσεις και γι' αυτό αναγκάζουν τον Σαμαρά σε κωλοτούμπες. Από εκεί που έλεγε πως οι εκλογές είναι αμιγώς αυτοδιοικητικές και δεν προσφέρονται για κεντρικά πολιτικά μηνύματα, ξαφνικά μας λέει πως στηρίζει Καμίνη-Σγουρό επειδή "δεν ζητούν την ανατροπή της κυβέρνησης". Είναι σοκ το ότι για πρώτη φορά οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος είναι εκτός δεύτερου γύρου σε δήμο - περιφέρεια.

5. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Όσο η Ν.Δ. γίνεται όλο και πιο ακροδεξιά και πιο μνημονιακή, όσο δηλαδή ευτελίζει τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, τόσο περισσότερο θα ενισχύει τη Χρυσή Αυγή, γιατί ο κόσμος δεν θα νιώθει πως έχει κάτι να προστατεύσει από αυτήν. Πράγματι, όσοι ψηφίζουν τη Χ.Α. δεν είναι κατ' ανάγκην νεοφασίστες. Αλλά ούτε όσοι ψήφιζαν τον Χίτλερ ήταν όλοι ναζί, όμως στο τέλος στη Γερμανία είχαν ναζισμό!

Γενικώς, το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο. Τάσεις και αποφάσεις του κόσμου που διαμορφώνονται σταθερά τόσο καιρό δεν ανατρέπονται μέσα σε μια εβδομάδα. Το θέμα είναι να μην αφήσουμε την προπαγάνδα να πιάσει τόπο για να μην κοπεί τίποτα από αυτή τη δυναμική και τελικά να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Για να ζήσουμε την Κυριακή την αρχή του τέλους αυτού του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου