Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Νεόι (συμβασιούχοι) πανεπιστημιακοί: Ζωή με το κομμάτι!


Άρθρο της Αυγής για τους νέους πανεπιστημιακούς που δουλεύουν ακόμη και... δωρεάν! Η μεγαλύτερη ξεφτίλα του εκπαιδευτικού συστήματος!




Δεν μπορεί παρά να είναι κόλπο μαγικό. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς έξι θέσεις να δίνουν 64 συμβασιούχους. Κι όμως, το εξηγεί περίφημα ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβάλλει ακόμα και στα πανεπιστήμια η εκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων χρόνων με θύματα χιλιάδες νέους επιστήμονες. Ζωή με το κομμάτι κι αυτό ακόμα παίζεται, όπως αναδεικνύει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πάντειου Πανεπιστημίου φέρνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ελαστικοποίησης της εργασίας που εκτός, όλων των άλλων, αφήνει απλήρωτους τουλάχιστον 40 διδάσκοντες συμβασιούχους.

Η μαύρη εργασία στα πανεπιστήμια λέγεται ... 407.
Και δεν είναι μόνο το Πάντειο. Οι ... "407", όπως ονομάζονται οι συμβασιούχοι των πανεπιστημίων, έχουν γίνει πλέον ... θεσμός στα ΑΕΙ, κυρίως στα περιφερειακά. Συνολικά, οι θέσεις Π.Δ. 407 πρέπει να φτάνουν τις 1.200. Κατά μέσο όρο, οι θέσεις αυτές σπάνε στα 3, πληρώνονται, δηλαδή, απ' αυτή 3, κατά βάση επιστήμονες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου μια θέση έσπασε σε 16 (Πανεπιστήμιο Πάτρας) και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι έξι θέσεις που διέθεσε για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος το υπουργείο Παιδείας, οδήγησαν στην υπογραφή 64 συμβάσεων για την κάλυψη 64 αντίστοιχων εξαμηνιαίων μαθημάτων. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο, οι έξι ετήσιες συμβάσεις μετατράπηκαν σε 64 συμβάσεις μέσης διάρκειας 18 ημερών (!) εκάστη.


Τόσο στο Πάντειο όσο και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, οι "407" αναλαμβάνουν διδακτικά καθήκοντα, όμοια με αυτά των μελών ΔΕΠ. Διδάσκουν αυτοτελώς μαθήματα, διευθύνουν εκπόνηση εργασιών και εξετάζουν. Αλλά, παρά ταύτα, αμείβονται με ευτελή ποσά, κατώτερα ακόμα και από την ωριαία αποζημίωση της ανειδίκευτης εργασίας.


Στην περίπτωση του Παντείου, (που δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα) ούτε αυτά τα παίρνουν. Οι διδάσκοντες Π.Δ. 407 πληρώνονται συνήθως αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου τους. Η διαφορά με τα προηγούμενα ακαδημαϊκά χρόνια, σε ό,τι αφορά το Πάντειο, είναι ότι ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνείται να εγκρίνει τις πιστώσεις πληρωμών για συμβάσεις που υπογράφτηκαν αφού είχε προσφερθεί η διδασκαλία των μαθημάτων. 'Ετσι, οι άνθρωποι αυτοί στερούνται μέχρι σήμερα και αυτή ακόμα την πενιχρή αποζημίωση των 500 ευρώ για την εργασία που πρόσφεραν. Ναι, με τόσα εκτιμήθηκε η δουλειά τους.


Οι συμβάσεις των 18 ημερών, όμως, έχουν κι άλλες επιπτώσεις. Αποκλείουν, όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας, καθώς δεν καλύπτουν τις ελάχιστες προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την εγγραφή στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, με τέτοιες συμβάσεις δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα εξάμηνα αυτοδύναμης διδασκαλίας, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση ΔΕΠ.


Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχει ζητήσει επανειλημμένα την κατάργηση του Π.Δ. 407/80 που εκδόθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του νεαρού, τότε, Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά, όπως όλα τα καλά και συμφέροντα, φτηνή εργασία που δεν πληρώνεται στην ώρα της, γενικεύτηκε παντού. Σήμερα υπάρχουν τμήματα με ζωή άνω των 30 ετών που αναθέτουν σε έκτακτο διδακτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80 βασικά υποχρεωτικά μαθήματα, χωρίς να προκηρύσσουν τις θέσεις για μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
Η πόρτα της απορρύθμισης
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών θεωρεί ότι το σπάσιμο των ενιαίων θέσεων σε πολλές συμβάσεις αποτελεί μία από τις θύρες εισόδου της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον χώρο της εκπαίδευσης. Επιπλέον αναδεικνύει τις ... εξαρτήσεις που δημιουργεί το καθεστώς αυτό τονίζοντας ότι πάνω στην επισφαλή, υποαμειβόμενη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους έχουν οργανωθεί καταστάσεις προσωπικής εξάρτησης και εκμετάλλευσης, οι οποίες αποτελούν όνειδος για τον πανεπιστημιακό χώρο.

Η καθυστέρηση του υπουργείου για τη διάθεση των θέσεων στα πανεπιστήμια και η ολιγωρία του πρυτανικού συμβουλίου για την κατανομή των θέσεων στα τμήματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση αυτών των φαινομένων, καθώς εμποδίζει ακόμα και την έγκαιρη ανακοίνωση των διαθέσιμων θέσεων, πολύ δε περισσότερο να εφαρμοσθεί κάποια διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου, ζητώντας τη στήριξη της ΠΟΣΔΕΠ, θα προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συμβασιούχων διδασκόντων. Επιπλέον, εξετάζει την πιθανότητα προσφυγής στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ζητεί οι διδάσκοντες Π.Δ. 407 του Παντείου, αλλά των λοιπών πανεπιστημίων που αντιμετωπίζουν όμοιες καταστάσεις, να λάβουν πλήρη αμοιβή για το έργο που έχουν προσφέρει, δηλαδή σε αντιστοιχία με το εξάμηνο που έχουν εργασθεί, και όχι με βάση τις συμβάσεις που έχουν υποχρεωθεί να αποδεχθούν. Τέλος, καλεί τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Συγκλήτους να προχωρήσουν στην έμπρακτη κατάργηση του Π.Δ. 407/80 πιέζοντας για την άμεση προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων ΔΕΠ.

6 σχόλια:

  1. Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει...συμβάσεις τύπου stage! Ας ελπίσουμε ότι όταν -με το καλό!- αποφασιστεί η διευθέτηση του ζητήματος δε θα βγουν στο δρόμο όλοι οι "δέσμιοι" αυτού του συστήματος απαιτώντας ουσιαστικά την συνέχιση αυτής της κατάστασης... Οφείλουν κοινώς να αποδεχτούν ότι ορισμένοι -πολλοί!- εξ αυτών δεν θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους... Κοινώς πρέπει να "σπάσουν αυγά"!! Άραγε είναι έτοιμοι για την ομελέτα;;

    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες καλύπτουν αυτές που λέμε "πάγιες και διαρκείς ανάγκες". Ως εκ τούτου, το κεντρικό αίτημα δεν μπορεί παρά να είναι η εκλογή τους σε θέση ΔΕΠ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Απλώς αυτή τη στιγμή το υπουργείο εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων το ότι βάσει του νόμου για να εκλεγείς ως ΔΕΠ χρειάζεσαι διδκατική εμπειρία(!!!). Ε, που αλλού να την βρούνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπερκαλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" θες να πεις! Αν διοριστούν όλοι αυτοί μέλη ΔΕΠ θα προκύψουν τμήματα όπου οι διδάσκοντες θα είναι.. περισσότεροι από τους διδασκόμενους! Και οι ανάγκες είναι πεπερασμένες και τα οικονομικά μας ως κράτος.. Κάτι τέτοιες άστοχες κινήσεις πληρώνουμε συλλήβδην (βλ. κρατική τηλ)! Όχι άλλο κάρβουνο! "Τα πάντα όλα σε όλους" δεν γίνεται (δυστυχώς αυτή είναι η ζοφερή αλήθεια..)! Ας μην εθελοτυφλούμε (και κυρίως ας μην αιθεροβατούμε)..

    Η προλαλήσασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν "υπερκαλύπτουν" τίποτα. Λεφτά υπάρχουν (όπως έλεγε και ο... πρωθυπουργός!)αλλά πάνε αλλού. Και αν φύγουν οι συμβασιούχοι, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα "ποιος θα διδάσκει τα μαθήματα τους;". Καθηγητές άλλων ειδικοτήτων ή ξαφνικά θα αποφασίσουμε πως για να γίνουμε επιστήμονες μας χρειάζονται τα μισά από τα διδασκόμενα μαθήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μόνο θα σημειώσω (και τελευταίο!):
    "Κράτα μου τον προτζέκτορα για να σε κάνω...λέκτορα!!" Όσο περισσότεροι οι πρόθυμοι (ενίοτε δυστυχείς!) "αχθοφόροι", τόσο περισσότεροι οι... "407"! Δεν καλύπτουν όλοι γνήσιες ανάγκες: εξυπηρετούνται γιατί εξυπηρέτησαν! Κι εγώ ελληνικό πανεπιστήμιο τελείωσα, δεν κατέβηκα από τον πλανήτη Πανδώρα (που είναι και επίκαιρος!).. Και πολλάκις μας "παρέδιδαν" επιστημονικοί συνεργάτες υποκαθιστώντας τους καθηγητές οι οποίοι έπρεπε να παρασταθούν στις... δίκες τους!
    Ενδεικτικώς πάγια και σίγουρα διαρκής
    ανάγκη!!
    Ε, μα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι συγκεκριμένοι ΔΕΝ ήταν 407, ήταν προφανώς υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ειχαν φορτωθεί τις διδασκαλίες των καθηγητών τους. Και εν πάσει περιπτώσει, ούτε η Νομική, ούτε η ιατρική είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις. Στο Πολιτικό της Θεσ/νίκης, τα ΜΙΣΑ μαθήματα δεν διδάσκονται διότι τελειώσαν τα λεφτά για τους 407! Στα Περιφερειακά ΑΕΙ οι 407 είναι συχνά πλειοψηφία! Είναι απολύτως προφανές ότι το κράτος έχει βολευτεί με το να καλύπτει ουσιαστικά ΔΩΡΕΑΝ τις θέσεις των καθηγητών με τους συμβασιούχους, αποτελώντας έτσι ιδεοτυπική περίπτωση εκμεταλλευτή. Δεν θα πληρώσουν αυτοί τις παρανομίες του κράτους και των μεγαλοκαθηγητάδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή