Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Τα ναρκωτικά θερίζουν στη Θεσσαλονίκη, με ευθύνη των συντηρητικών της δυνάμεων...




...επίσημων και λαϊκών!

Στα ύψη εξακολουθούν να βρίσκονται οι αιφνίδιοι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη, παρά τη ραγδαία μείωση που παρατηρείται από την αρχή της δεκαετίας στους αντιστοίχους θανάτους οι οποίοι σημειώνονται στην Αθήνα!

Θλιβερό τίμημα για την έλλειψη δομών και υπηρεσιών παρέμβασης και θεραπείας στη συμπρωτεύουσα
Η χώρα μας βρίσκεται στη θλιβερή κορυφή της σχετικής κατάταξης των χωρών - μέλων της Ε.Ε. και η... παραδοσιακή εναντίωση δημάρχων, αλλά και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη στη λειτουργία θεραπευτικών μονάδων για χρήστες ναρκωτικών στη συμπρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή έχει δημιουργήσει ένα τραγικό δεδομένο που επιμένει!

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου, το 2008 αναφέρθηκαν στην Ελλάδα 209 και βεβαιώθηκαν 111 αιφνίδιοι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έναντι 253 και 205 αντίστοιχα για το 2007, 276 και 205 για το 2006 και 343 και 325 για το 2005.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν πέρυσι 51 αιφνίδιοι θάνατοι, έναντι μόλις 7 για την Αθήνα, το 2007 είχαν βεβαιωθεί 75 θάνατοι στη Θεσσαλονίκη, έναντι 50 για την Αθήνα, και το 2006 είχαν βεβαιωθεί 62 θάνατοι στη Θεσσαλονίκη, έναντι 102 για την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 είχαν βεβαιωθεί... 200 αιφνίδιοι θάνατοι χρηστών ναρκωτικών στην Αθήνα, έναντι μόλις 49 για τη Θεσσαλονίκη, κατάσταση η οποία αντεστράφη ολοκληρωτικά στα τέλη της δεκαετίας!

Έτσι, οι αιφνίδιοι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Αθήνα αποτελούν σήμερα μόλις το 6% του σχετικού συνόλου, ενώ οι αντίστοιχοι θάνατοι στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το... 48%!

Σημειώνεται ότι ερευνώνται ακόμη 6 περιπτώσεις θανάτων για το 2005, 13 περιπτώσεις για το 2006, 40 περιπτώσεις για το 2007 και 98 περιπτώσεις για το 2008.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μαν. Τερζίδου δήλωσε: "Εικάζουμε ότι η διατήρηση των θανάτων σε υψηλά επίπεδα στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στο γεγονός ότι η συμπρωτεύουσα στερείται δομών και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, παρέμβασης στην κρίση και δουλειάς στο δρόμο (street work)".

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής Κ. Στεφανής, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), επεσήμανε την ανάγκη για τη διενέργεια ειδικής έρευνας για τα αίτια του υψηλού αριθμού θανάτων στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ διαπιστώνει σταθερότητα στον αριθμό των συστηματικών χρηστών ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς και μείωση στον αριθμό των χρηστών οι οποίοι κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών για το 2008. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η χώρα μας σημειώνει σταθερά από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε. στη διάδοση της χρήσης ναρκωτικών στον γενικό πληθυσμό.

Πάντως, η μακάβρια λίστα αναμονής στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) "μετράει" περισσότερους από 5.100 χρήστες ναρκωτικών, ενώ περισσότερα από 5.000 άτομα βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης και περισσότερα από 2.000 σε "στεγνά" προγράμματα.

Ηράκλειο: Καρκινοβατεί η μονάδα του ΟΚΑΝΑ!
Έτοιμη, εξοπλισμένη και πλήρως στελεχωμένη από τον περασμένο Αύγουστο είναι η θεραπευτική μονάδα υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη!

Αιτία για τη δραματική και ακατανόητη καθυστέρηση είναι η απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου να "παγώσει" την κατασκευή του πρόχειρου διαδρόμου ο οποίος θα επιτρέπει την πρόσβαση στη μονάδα από τη λεωφόρο Ηρακλείου! Το "πάγωμα" της κατασκευής "οφείλεται" αποκλειστικά και μόνο στην προκήρυξη των πρόσφατων εθνικών εκλογών, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από την... "κατάψυξη", με θύματα τους 75 χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί στο πρόγραμμα χωρίς να μπορούν ακόμη να λάβουν τη θεραπεία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου