Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Επιτέλους, πολιτικός όρκος!



Επιτέλους πολιτικός όρκος, δεν είμαστε στην εποχή του Κολοκοτρώνη!!!


Τα δύο τελευταία χρόνια, οι φοιτητές/τριες του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία του Παντείου αρνούνταν να ορκιστούν βάσει του παλιού τυπικού που προέβλεπε την εκφώνηση όρκου με θρησκευτικές αναφορές, γραμμένου σε μία περίεργη μίξη αρχαίων και καθαρεύουσας, η οποία μάλιστα διανέμονταν γραμμένη σε... μονοτονικό (τι κιτς!).


Πλέον, με πρόταση του σχήματος Manifesto - Αριστερή Ενότητα Μεταπτυχιακών και με απόφαση του τμήματος που υποστηρίχθηκε και από το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών Παντείου, ο θρησκευτικός και αρχαιοπρεπής όρκος αντικαταστάθηκε με έναν πολιτικό, γραμμένο στη νεοελληνική. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη ορκωμοσία με το νέο τυπικό, η οποία είναι και η πρώτη πολιτική ορκωμοσία που έγινε στο ελληνικό πανεπιστήμιο!!!

Η ικανοποίηση μας είναι μεγάλη, καθώς κάνουμε ένα βήμα για την κατοχύρωση στοιχείων της δημόσιας ζωής που σε άλλες χώρες αποτελούν αυτονόητα δεκαετιών Έστω κι έτσι όμως, η αρχή έγινε. Ήδη, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών Παντείου προγραμματίζει Συνέντευξη Τύπου σε συνεργασία με άλλους φορείς με αίτημα την συνολική κατάργηση των θρησκευτικών ορκωμοσιών από όλα τα δημόσια τελετουργικά.

Παρακάτω, το κείμενο του Πολιτικού Όρκου και το κείμενο που υπέγραφαν οι φοιτητές τα δύο προηγούμενα χρόνια και εκθέτει τους λόγους της στάσης μας. Συνεχίζουμε!


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ


Εδώ, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώπιον του Πρύτανη, των καθηγητών μου, των συμφοιτητών μου, και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψή μου ότι θα χρησιμοποιώ τις γνώσεις που απόκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου με πνεύμα ελευθερίας και τεκμηριωμένο στοχασμό.
Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι θα ακολουθώ όσα επιτάσσει η ακαδημαϊκή και επιστημονική δεοντολογία, συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση του ορθού λόγου, της επιστημονικής γνώσης και της τεκμηριωμένης κριτικής και στην ανάσχεση της μισαλλοδοξίας, των προλήψεων και των συλλογικών ιδεοληψιών προς όφελος της κοινωνίας.
Δεσμεύομαι στην τιμή και την υπόληψη μου ότι, κατά την άσκηση των μελλοντικών μου δραστηριοτήτων, θα συνδράμω όσους έχουν την ανάγκη μου, θα προασπίζομαι την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε συνανθρώπου μου, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, θρήσκευμα, γλώσσα, εθνική, φυλετική ή πολιτισμική ταυτότητα.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


Στην πανεπιστημιακή πραγματικότητα της Ελλάδας, επιβιώνει ένα εθιμικό τυπικό που, ευτυχώς, δεν τηρείται σε όλα της τα ΑΕΙ. Πρόκειται για το τυπικό της λεγόμενης «ορκωμοσίας», στη βάση ενός κειμένου γραμμένου σε αρχαΐζουσα γλώσσα με θρησκευτικές αναφορές.
Κρίνουμε πως η επιστημονική διδασκαλία και έρευνα και η κριτική σκέψη δεν χρειάζονται την επικύρωση κανενός θρησκευτικού όρκου, δεν χρειάζονται δηλαδή καμία μεταφυσική διαμεσολάβηση. Η πίστη έχει τη θέση της στις ψυχές των ανθρώπων που τη συμμερίζονται, μα όχι και στους θεσμούς της πολιτείας.
Σεβόμαστε απολύτως το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, πλην όμως (ή για αυτό ακριβώς) επιμένουμε πως τα όσα κατά την ορκωμοσία μας συνομολογούμε για το σεβασμό προς την επιστήμη θα πρέπει να περιλαμβάνουν και να δεσμεύουν τους θιασώτες κάθε θρησκευτικής πεποίθησης (άρα και της αθεΐας), στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απάλειψη κάθε θρησκευτικής αναφοράς από το κείμενο του όρκου.


Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε την κατάργηση της θρησκευτικού χαρακτήρα ορκωμοσίας μας και την αντικατάσταση του κειμένου με πολιτικό όρκο.

2 σχόλια:

  1. Το «ενώπιον», όμως ενώπιον... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντική νίκη σε ένα θέμα που "καίει" στην χώρα μας. Ένα ακόμα βήμα προς τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας. Μπράβο στα παιδιά του μεταπτυχιακού για την διεκδίκησή τους αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή