Στα τέλη Απριλίου, το Πανεπιστήμιο Middlesex αποφάσισε να κλείσει, για οικονομικούς λόγους, ένα από τα πιο διάσημα τμήματά του, το Τμήμα Φιλοσοφίας. Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών: φοιτητές, διδάσκοντες και χιλιάδες υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους η Τζούντιθ Μπάτλερ, ο Νόαμ Τσόμσκυ, ο Σλαβόι Ζίζεκ, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ κ.ά.) ζήτησαν την ανάκλησή της, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών. Στις 4 Μαΐου οι φοιτητές, με την υποστήριξη των διδασκόντων, κλιμάκωσαν τον αγώνα τους, προχωρώντας σε κατάληψη, η οποία διήρκεσε 12 μέρες. Το συγκεκριμένο τμήμα Φιλοσοφίας έχει την ιδιαιτερότητα να μην εντάσσεται στο κυρίαρχο για την αγγλική ακαδημαϊκή σκηνή ρεύμα της αναλυτικής (θετικιστικής-εμπειριστικής) φιλοσοφίας, αλλά ασχολείται κυρίως με φιλοσοφικά τεκταινόμενα της λεγόμενης ηπειρωτικής σχολής, δηλαδή κυρίως με τη γαλλική και τη γερμανική σχολή. Αξίζει επίσης να τονίσουμε πως το εν λόγω τμήμα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και πως ήταν σε πολύ υψηλή θέση στην κατάταξη της αξιολόγησης για τα αγγλικά τμήματα φιλοσοφίας.
Τα παραπάνω γεγονότα πρέπει να μας προβληματίσουν καθώς η συγκυρία αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλου του κόσμου. Όπως είναι προφανές από την περίπτωση του Middlesex, το πρόβλημα δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε ακαδημαϊκό με τη στενή έννοια του όρου. Σε περιόδους κρίσης, η κριτική σκέψη φαντάζει περιττή πολυτέλεια για τους κυρίαρχους κύκλους των νεοφιλελεύθερων ελίτ.
Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα καταφανέστατο παράδοξο: αυτοί που έχουν την ευθύνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω του μονόδρομου που συγκρότησαν με τις πολιτικές που άσκησαν, ακριβώς τη στιγμή που η κρίση εξελίσσεται επιδιώκουν να αφοπλίσουν κάθε πηγή ανταγωνιστικού τρόπου σκέψης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας (αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγιών να χορηγούν πτυχία) υπονομεύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανοίγουν δρόμους για την περαιτέρω αμφισβήτηση και υποβάθμιση των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών προς όφελος τεχνοκρατικών και επιχειρησιακών λογικών, συνυπολογίζοντας την οξύτατη οικονομική κρίση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
(σχήμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών)
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου