Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ο ρίψασπις!!!

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=504439

Της ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ*

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από πρώην αρχηγούς πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι, όταν ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις και τέθηκαν σε κρίση οι πράξεις τους, σε βάζουν στον πειρασμό να αμφισβητήσεις και τις προθέσεις τους. Και επιχειρούν την επάνοδό τους (γιατί;), τη δικαίωσή τους (από ποιους;), την υστεροφημία τους (σε τι;). Επιτυγχάνοντας πολλές φορές τον αυτοεξευτελισμό τους. Σαν απατημένοι πρώην εραστές, εγκλωβισμένοι στον δικό τους κόσμο και στη δική τους ανάγκη να υπάρξουν μέσω κάποιας εξουσίας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από ένα ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, πρώην πρόεδρό του, το οποίο ανακοινώνει σε ειδική τελετή με τις κάμερες παρούσες, την αποχώρησή του από το κόμμα του. Και πάλι όχι ντόμπρα και στα ίσια. Όχι με πολιτικές αιτιάσεις, αλλά με ηθικολογικού χαρακτήρα επιθέσεις. Που έχουν σκοπό να τονίσουν, τις δικές του και μοναδικές «καθαρές» αρετές. Οι οποίες υπάρχουν στην αριστερά και την χαρακτηρίζουν, μόνον όσο είναι αρχηγός αυτός.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από το να βλέπεις την έξη ενός στελέχους της «αριστεράς» για τον πρώτο ρόλο στην ορχήστρα. Δεν μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σε καμία άλλη θέση. Δεν μπορεί να είναι απλό μέλος του καθοδηγητικού οργάνου, δεν μπορεί να είναι απλός βουλευτής, δεν μπορεί να προσφέρει όπου υπάρχει ανάγκη, δεν μπορεί να είναι απλό μέλος ισότιμο με αυτά που τον στήριξαν και τον ανέδειξαν στην ανώτατη θέση. Και αποχωρεί(!) ...για άλλη μια φορά αν δεν με απατά η μνήμη μου. Η πρώτη, ήταν μετά την «μεγάλη νίκη» των ευρωεκλογών -στην οποία συνέβαλε (!)- και με βάση την οποία, προφανώς, εκτιμά σαν «μεγάλη ήττα» το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών! Ένας ρίψασπις τελικά! Τι κρίμα!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από έναν «αριστερό» που αρνείται να τεθεί η άποψή του σε συζήτηση με τους συντρόφους του, με τα απλά μέλη, τους οπαδούς, την κοινωνία. Ισότιμα ! Και την ανακοινώνει (ηθελημένα και σκηνοθετημένα) στα ΜΜΕ, σαν θέσφατο. Ακόμη και εις βάρος του κόμματός του, ακόμα και εις βάρος των προσπαθειών να σταθεί αυτό το κόμμα στα πόδια του και στο πλάι της κοινωνίας. Γιατί αυτός είναι, σε τελική ανάλυση, ο λόγος ύπαρξης ενός αριστερού κόμματος, να σταθεί στο πλάι της κοινωνίας. Και αυτός είναι ο λόγος που κάποια παιδιά ενός κατώτερου θεού, είμαστε μέλη ενός αριστερού κόμματος. Λόγος ύπαρξης δεν είναι η στήριξη του «αρχηγού» και των προσωπικών του ιδεολογημάτων.

Σίγουρα λοιπόν υπάρχει κυνισμός στην αριστερά. Και πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Και ιδιοτέλεια. Και «life style» (μια παρουσίαση ποιητικής συλλογής είναι αβανταδόρικη και παρουσιάζεται και στα κανάλια, ένα άρθρο στην "Αυγή" όχι. Άσε που η "Αυγή", κατά τον κολλητό μας Περικλή, είναι λιγότερο αριστερή από τον αστικό Τύπο στον οποίο αρθρογραφεί). Όλα υπάρχουν. Και σε αυτά προστέθηκε και άλλος ένας «πατερούλης». Ο πρώτος, ο Λεωνίδας Κύρκος, δεν ξεχνάει να μας παροτρύνει να διαλυθούμε και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ! Ο δεύτερος, ο Αλέκος Αλαβάνος (με μικρότερη πάντως ιστορική και αγωνιστική διαδρομή, άρα και μικρότερη ανοχή εκ μέρους μας), να διαλυθούμε και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ (όπου έχει και αυτός κάποια πιθανότητα να υπάρξει) ! Πάντως να διαλυθούμε.
Θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα με τον τέως σύντροφο, τέως πρόεδρο του ΣΥΝ. Ότι πολλές φορές οι εχθροί της δημοκρατικής αριστεράς είναι «εντός των τειχών». Κάποιες μάλιστα φορές λειτουργούν και σαν... «Δούρειοι Ίπποι». Θα δείξει...

Εμείς, ο κόσμος της αριστεράς θα είμαστε εδώ. Έχουμε μια κακή παράδοση, που μας την κληρονόμησαν οι πατεράδες μας. Να μην γινόμαστε ριψάσπιδες.

ΥΓ.: Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούν τα μέλη του ΣΥΝ από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αν και πότε ο Αλ. Αλαβάνος υπέβαλε την παραίτησή του από τα όργανα στα οποία ήταν εκλεγμένος ή αν ενημέρωσε την κομματική του οργάνωση. Όπως κάνουν οι κοινοί θνητοί.

Επίσης αν παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα, προφανώς για να κάνει χώρο στο πορτοφόλι του για την «κόκκινη ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ, εν παρόδω, δεν βρήκε προεκλογικά ούτε έναν (1) λόγο υποστήριξης να πει. Ξέρετε, τότε που τα μέλη του ΣΥΝ ξεποδαριάστηκαν...

* Η Ρούλα Καϊμάκη είναι μέλος της οργάνωσης του ΣΥΝ στο Χαλάνδρι, απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου