Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Τα πέντε νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες 100 μέρες

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=495237


Την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου με την ψήφιση πέντε νομοσχεδίων, μέσα στις πρώτες 100 μέρες μιας διακυβέρνησής του. Τι προβλέπουν όμως αυτά τα νομοσχέδια; Ή ακόμα καλύτερα, τι δεν προβλέπουν; Διότι η ασαφής διατύπωσή τους και οι εξηγήσεις που δόθηκαν μετά την παρουσίασή τους στη ΔΕΘ, σίγουρα δεν συνηγορούν για την επίλυση των προβλημάτων.

1ο νομοσχέδιο για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή
Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και αναδιανομή του φορολογικού βάρους και χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεδομένου όμως ότι ο πληθωρισμός κινείται κάτω από τη μονάδα, στο 0,8%, οι αυξήσεις θα είναι ελάχιστες, της τάξης των 25-30 λεπτών του ευρώ, ανά ημέρα. Πολιτική που δεν διαφοροποιείται από εκείνη της Ν.Δ. και σίγουρα δεν αποτελεί αναδιανομή του πλούτου που υπόσχεται ο Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, δεν έχει πει το ΠΑΣΟΚ εάν θα μεταβληθούν τα εισοδηματικά κλιμάκια προκειμένου να αυξηθούν και τα ανώτατα εισοδηματικά όρια του ΕΚΑΣ, ώστε να μη χάσουν το επίδομα χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι, λόγω της φυσιολογικής αύξησης των εισοδημάτων τους.

Ακόμα, σχετικά με τη “φορολόγηση όλων των εισοδημάτων -ανεξαρτήτως πηγής- με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα”, στο ΠΑΣΟΚ δεν παρουσίασαν τις κλίμακες, ούτε τον αριθμό κλιμάκων, ούτε τους συντελεστές των κλιμάκων, αλλά ούτε και το ύψος του αφορολόγητου. Προβλέπει δε το νομοσχέδιο, η φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμονται σε μετόχους να γίνει όπως σε όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Σχετικά με τη μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών που παραμένουν στην επιχείρηση ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, είναι γνωστό, και στους οικονομικούς παρατηρητές, ότι δεν τεκμαίρεται αυτόματα πως τα κέρδη προορίζονται για επενδύσεις και προσλήψεις.
Σημειώνεται ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, ελάχιστα έσοδα απέφερε στα κρατικά ταμεία. Για τη δε φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί στον... διάλογο, όπως επανειλημμένα έχει πει ο Γ. Παπανδρέου.


2ο νομοσχέδιο για την προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας
Προβλέπει ότι θα “μπει τέλος” στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Θα επιβάλλει, όμως, το ΠΑΣΟΚ κυρώσεις στις τράπεζες που είτε “παρανομούν” είτε, ακόμη χειρότερα, αρνούνται επιδεικτικά να εφαρμόσουν αποφάσεις των δικαστηρίων; Ακόμα, προβλέπονται η δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων και το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.


3ο νομοσχέδιο για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων-ρευστότητα στην οικονομία
Αυτό που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αυτό, είναι ότι πρόκειται για προτάσεις που αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση (δανειοδότηση). Ενώ περιγράφονται ως μέτρα “για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση”, το νομοσχέδιο αγνοεί το ασφυκτικό περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υπεραγορές, άνισοι όροι ανταγωνισμού, απελευθέρωση ωραρίου κ.ά.). Λέει, μεταξύ άλλων, ότι “διοχετεύουμε ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δισ. από πακέτο ρευστότητας των τραπεζών” και μιλάει για αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ “για να αντιμετωπίσουμε τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν”. Δεν αναφέρεται, ωστόσο, στο αμφιβόλου, για πολλούς, νομιμότητας “φακέλωμα” εκατομμυρίων νοικοκυριών από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Επιπλέον, μιλάει για δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που “θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά”, υπόσχεται την αντιμετώπιση της “μάστιγας” των μεταχρονολογημένων επιταγών, του σημαντικότερου ίσως προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, “μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις τράπεζες”. Πόσο σταδιακά, όμως, δεν ξέρουμε.


4ο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων
Εδώ δεν αναφέρεται τίποτα συγκεκριμένο. Τίθεται ο στόχος να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση “ακόμα και αυθημερόν” -κάτι που φαντάζει ακόμα ανέφικτο για όσους γνωρίζουν τις παθογένειες στη λειτουργία του κράτους- και να πάψει η Ελλάδα να είναι στην 109η στη διεθνή κατάταξη του δείκτη επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ξέχασαν οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι σε εξίσου χαμηλές θέσεις κατατάσσονταν και επί ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, προβλέπει την ύπαρξη εποπτείας και ρύθμισης στα προϊόντα και τους τομείς και “ειδικά”, στο χρηματοοικονομικό σύστημα να είναι “ανεξάρτητη, ισχυρή και αποτελεσματική”.


5ο νομοσχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι “το Λαύριο ζει και βασιλεύει”. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι “η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα “μπλοκάκια” δεν μπορεί να συνεχιστεί” και γίνεται λόγος για “συγκεκριμένες ρυθμίσεις” για να σταματήσει “η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης”. Ποιες είναι αυτές δεν λέει.

Στο Ζάππειο, ο Γ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για την κατάργηση των νόμων που έφερε το ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους έγινε η αρχή για τα stage, την ανασφάλιστη και επισφαλή εργασία, που έδωσαν το περιθώριο στις επιχειρήσεις για μαζικές απολύσεις και το “ξεχείλωμα” των ωραρίων. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει τη συνέχιση των “άθλιων”, όπως τα χαρακτηρίζει, stage με τη μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με το μέτρο για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων ανέργων στις επιχειρήσεις για 4 χρόνια, δεν προβλέπεται δέσμευση εκ μέρους των επιχειρήσεων για πρόσληψή τους μετά το πέρας των 4 χρόνων. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια νέα εκδοχή των stage;

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επίδομα ανεργίας να φτάσει σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού, καθώς επίσης και τη “ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος εργαζομένων”, το οποίο, ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι δεν θα καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου