Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=390916

22/02/2008


Το πακέτο προτάσεων Νίμιτς για το Μακεδονικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στη βάση των σεναρίων που εξυφάνθηκαν γύρω του. Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της διπλής ονομασίας, δηλαδή της χρήσης μίας σύνθετης ονομασίας για τις σχέσεις της FYROM με την Ελλάδα και της συνταγματικής της ονομασίας ("Δημοκρατία της Μακεδονίας") για τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κράτη. Πρόκειται ίσως για την χειρότερη και σίγουρα για την γελοιωδέστερη των λύσεων. Όλος ο κόσμος θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα "Μακεδονία" και εμείς κάπως αλλιώς, για να μην πλήττεται η εθνική μας αυτοεκτίμηση. Αυτή η γραφική κατάληξη της υπόθεσης, περισσότερο γραφική από τη φιλολογία του "ψευδοκράτους" της βόρειας Κύπρου και των παραγώγων της ("ψευδοπρωθυπουργός", "ψευδοαστυνομία" κ.λπ.), είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της "στενοκέφαλης" εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι προτάσεις του ΣΥΝ και ειδικά του Λεωνίδα Κύρκου για την εύρεση σύνθετης κοινά αποδεκτής ονομασίας όχι απλώς δεν υιοθετήθηκαν αλλά κατηγορήθηκαν ως εθνοπροδοτικές! Οι ίδιοι όμως που τότε δυναμίτιζαν το πολιτικό κλίμα με τα εθνεγερτικά συλλαλητήρια (καταπληκτική αποτύπωση του βαλκάνιου και αντιευρωπαϊκού χαρακτήρα της ελληνικής λαϊκής πολιτικής "λεβεντιάς") είναι σήμερα αναγκασμένοι να επιδιώκουν την εξεύρεση σύνθετης ονομασίας. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ που η τύχη το έφερε και τις δύο περιόδους μεγάλης σημασίας για το Μακεδονικό στη θέση της αντιπολίτευσης.

Από την πριν το 1981 περίοδο μέχρι σήμερα, ο πατριωτισμός που επεδείκνυε το ΠΑΣΟΚ συχνά εύκολα ταίριαζε με τον (θολό) λαϊκό πατριωτισμό. "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "Βυθίσατε το Χόρα", "Καμιά χρήση του όρου ?Μακεδονία?", "Πρώτα η Ελλάδα", όλα συνθήματα που μαρτυρούν μία ιδιάζουσα και μετασχηματιζόμενη (άλλοτε αντιιμπεριαλιστική, άλλοτε αντιτουρκική, άλλοτε φιλοαμερικανική) σχέση του ΠΑΣΟΚ με την πατριωτική του συνείδηση. Η διαφορά; Όλα τα συνθήματα των αντιπολιτευτικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ αντανακλούσαν μία (υποτιθέμενη) πράξη αντίστασης. Το "πρώτα η Ελλάδα", σύνθημα κυβερνητικής εποχής, προσπαθούσε να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση για την ενδοτική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς στη Σερβία. Ιδού λοιπόν ο πατριωτικός Ιανός του ΠΑΣΟΚ, πότε αντιιμπεριαλιστικός, πότε φιλονατοϊκός, πάντα στην υπηρεσία του λαού. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως με ένα ακόμη σύνθημα, το περίφημο "το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία", τα συμφέροντα των δύο είχαν ταυτιστεί.

Ξέρουμε καλά πως ο οπορτουνισμός είναι εγγεγραμμένος στον σκληρό πυρήνα της ιστορικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδεότυπος λαϊκιστή πολιτικού ανδρός, δεν είχε ιδιαίτερους δισταγμούς να προσαρμόζει τις πολιτικές αιχμές του κόμματος του στα εκάστοτε κοινωνικά αιτούμενα και στερεότυπα προκειμένου να μην απομακρύνεται από την εξουσία. Φαίνεται πως σε συνθήκες αντιπολίτευσης αυτές οι τάσεις εντείνονται. Ας θυμηθούμε την πρόσφατη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της απόσυρσης του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Και όταν λίγο πριν τις εκλογές εμφανίστηκε σε ένα άλλο σχολικό βιβλίο ένας χάρτης όπου η ελληνική επικράτεια παρουσιαζόταν μικρότερη σε σχέση με τη σημερινή της έκταση, το ΠΑΣΟΚ εκποιώντας κάθε πολιτική αξιοπρέπεια (και παρά το γεγονός πως ο χάρτης αφορούσε άλλη ιστορική περίοδο και όχι την σύγχρονη) κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για ανεπαρκή προάσπιση των εθνικών δικαίων. Και μετά από όλα αυτά - και επειδή ο πνιγμένος πριν πιαστεί από τα μαλλιά του πιάνεται ο ίδιος από τα μαλλιά όποιου βρει μπροστά του - η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στα δυσοίωνα μηνύματα των δημοσκόπων ήταν η εκ νέου σκλήρυνση της στάσης του στο Μακεδονικό και η απαίτηση της χρήσης του βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι εντυπωσιακό αλλά η μία πασοκική πατριωτική ελαφρότητα στο Μακεδονικό φαίνεται πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επόμενη. Η άρνηση της σύνθετης ονομασίας οδήγησε στην πρόταση για διπλή ονομασία την οποία τώρα επίσης απορρίπτει προσπαθώντας να βρει μία εκλογική σανίδα σωτηρίας. Αυτή η ευκαιριακή πλειοδοσία σε εύπεπτο πατριωτισμό έχει αποδειχθεί διαχρονικά ζημιογόνος για την Ελλάδα. Ειδικότερα στο Μακεδονικό, ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε λήξει εδώ και δεκαπέντε χρόνια με την αποδοχή του πακέτου Πινέιρο, ο κομματικός αθέμιτος ανταγωνισμός οδήγησε σε ξέσπασμα την εθνικιστική φλόγα που σιγόκαιγε και σήμερα στέλνει το γειτονικό κράτος ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά των ΗΠΑ, εγκαθιστώντας άλλον έναν θύλακα τους στην Ευρώπη. Να λοιπόν, πως ένα κόμμα "υπεύθυνο" μπορεί να φέρεται τόσο ανεύθυνα, να πως ένα κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού λειτουργεί ως νεροκουβαλητής των ΗΠΑ και της αποδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Προτού, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ τα βάλει με τον Τσίπρα, ας τα βάλει με τις αντιφάσεις του. Αυτές του φταίνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου