Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Οι ιστορικοί τέχνης έγιναν φύλακες μουσείου!

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/10/2009&id=91186


Με λουκέτο απειλείται το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) στη Θεσσαλονίκη, που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας.

Ξανθίππη Χόιπελ του ΜΜΣΤ και Κυριάκος Κατζουράκης του ΑΠΘ εν μέσω αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, που συμμετέχουν στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση Η μη τήρηση της προγραμματικής σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού και η σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης κατά 50%, έχει φέρει τους ανθρώπους του μουσείου σε απόγνωση, και τους 18 εργαζόμενους, που είναι της τάξης των 700 ευρώ, σε αγωνία για το μέλλον.

«Δεν ζητιανεύουμε. Θέλουμε να γίνει αξιολόγηση. Να φανεί ποιοι παράγουν έργο και ποιοι όχι. Ποιοι προσφέρουν στην τέχνη και στην πόλη», λέει η πρόεδρός του Ξανθίππη Χόιπελ.
Η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ ενίσχυε το μουσείο με 500.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Επί Τατούλη μειώθηκε στα 480.000, επί Βουλγαράκη στα 400.000, επί Λιάπη στα 350.000 και επί Σαμαρά στα 200.000 ευρώ. Η υπόσχεση του τελευταίου ότι θα δώσει ακόμη 150.000 ευρώ, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, τονίζει η Ξ. Χόιπελ.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνουν χρόνο με το χρόνο. Η λειτουργία του 4.500 τ.μ. ΜΜΣΤ και του μουσείου της Αθήνας -που του δώρισε η Αλέξ Μυλωνά- μαζί με τις μισθοδοσίες, τη θέρμανση, την ασφάλεια των κτηρίων, των εκθέσεων και της συλλογής (πάνω 1.600 έργα), αγγίζουν τα 650.000 ευρώ το χρόνο. Τα μέλη του μουσείου και οι εργαζόμενοι προσφέρουν εθελοντική εργασία για τη προετοιμασία των εκθέσεων, και όχι μόνο. «Τη φύλαξη του κτηρίου την κάνουν ιστορικοί της τέχνης, τα μέλη και κάποιοι συνεργάτες εργάζονται εθελοντικά, κάνουν δωρεές, προαγοράζουν μεγάλο αριθμό του επετειακού τόμου του μουσείου. Και οι χορηγίες δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, αν και δεν έχει μείνει πόρτα που να μην την έχουμε χτυπήσει», υπογραμμίζει η Ξ. Χόιπελ.
Για να μπορέσει να βγάλει κάποια χρήματα, το μουσείο οργανώνει λαχειοφόρους αγορές, παζάρια και εκδηλώσεις. «Δεν θα το βάλουμε κάτω. Το μουσείο πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην τέχνη και στον κόσμο», δηλώνει με πείσμα η Ξ. Χόιπελ.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το ΜΜΣΤ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 100 παράλληλων εκδηλώσεων, πέραν των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μία από τις μόνιμες εκθέσεις του τα τελευταία χρόνια, είναι η παρουσίαση των έργων των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η φετινή, σε επιμέλεια της Μαρίας Κενανίδου, περιλαμβάνει έργα περισσότερων από 50 αποφοίτων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βίντεο-αρτ και εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο). Διάρκεια ώς 27 Οκτωβρίου.

Το ΜΜΣΤ είναι ένα από τα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στη μεγάλη έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα», σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει τις εκθέσεις «Ο Μιρό και ο Υπερρεαλισμός» και «Το Εργαστήρι της Μαγιόρκα» (16 Οκτωβρίου-6 Δεκεμβρίου). Στην πρώτη παρουσιάζονται υπερρεαλιστικά έργα καλλιτεχνών, όπως οι Μαξ Ερνστ, Μαρσέλ Ντισάν, Πολ Κλέε, Φράνσις Πικάμπια και Μαν Ρέι. Στη δεύτερη παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ισπανού Φραντσέσκ Καταλά-Ρόκα, που αποτυπώνουν τον Μιρό στην τελευταία περίοδο της καριέρας του.

Για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του, το ΜΜΣΤ οργανώνει την ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών «Η πρώτη εικόνα» (14 Νοεμβρίου-31 Ιανουαρίου). Θα επεκταθεί και στα άλλα μουσεία της «Κίνησης των Πέντε Μουσείων» της Θεσσαλονίκης.
Φέτος το ΜΜΣΤ επαναλαμβάνει τη σειρά μαθημάτων για τον πολιτισμό του 20ού αιώνα με θέμα «Ιστορικές πρωτοπορίες και μοντέρνα τέχνη» και ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου