Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Γιατί κάποιες μέρες είναι πιο μεγάλες… - Χρονικό του Δεκέμβρη

http://www.neolaiasyn.gr/enedra.php?id=467

Για την ΕΝΕΔΡΑ, αφιέρωμα στον Δεκέμβρη του 2008.
Φεβρουάριος 2009.


Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου. Στα Εξάρχεια, στη συμβολή οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τις σφαίρες Ειδικού Φρουρού. Η αστυνομία μιλάει για επίθεση τριάντα νεαρών με μολότωφ και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών. Η εκδοχή υιοθετείται αμέσως από τα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλά το πλήθος των αυτοπτών μαρτύρων αλλάζει την υπόθεση. Η εκτέλεση έγινε εν ψυχρώ.. Και ήταν απρόκλητη. Η Αθήνα ετοιμάζεται να γευτεί την εξέγερση. Πάνω από 1.000 συγκεντρωμένοι στην πλατεία Εξαρχείων αρχίζουν τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Τα ξημερώματα καίγονται πολυκαταστήματα στην Ερμού. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης παραιτούνται χωρίς να παραιτηθούν. Όλα άρχιζαν…

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου. Το μεσημέρι καλείται από τις οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ, με περισσότερους από 8.000 διαδηλωτές, κάθε ηλικίας. Όλοι έχουν στο στόμα μία λέξη: «Δολοφόνοι». Η αστυνομία έχει πάρει απόφαση να μην επιτρέψει σε κανέναν να πλησιάσει. «Η τρομοκρατία δεν μας σταματά». Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας γίνονται επεισόδια, παντού κυριαρχεί η μυρωδιά της φωτιάς και των χημικών αλλά είμαστε ακόμη εκεί. Μετά την πορεία, ένα μέρος των διαδηλωτών κατευθύνεται προς τη Νομική σχολή, την καταλαμβάνει και την καθιστά κέντρο οργάνωσης του αγώνα. «Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη». Σε όλη την Ελλάδα γίνονται πορείες με μεγάλα επεισόδια. Κύριος στόχος τα υποκαταστήματα των τραπεζών και η αστυνομία. Στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες εναντίον φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο ξένος τύπος φαίνεται συγκλονισμένος από τα γεγονότα της Αθήνας. Ο Ειδικός Φρουρός μιλάει για εξοστρακισμό της σφαίρας του. Ο Ν. Κακλαμάνης αναστέλλει τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων…

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες βγαίνουν μπροστά. Από το πρωί συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη. Πάνω από 3.000 παιδιά συγκεντρώνονται μπροστά στη ΓΑΔΑ. Πετάν στους αστυνομικούς τριαντάφυλλα, κιμωλίες και βιβλία. «Οργή, οργή για το νεκρό παιδί». Αρχίζουν επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα, πολιορκείται από μαθητές η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Οι πολίτες συναινούν, επιβραβεύουν τα παιδιά. Το κουδούνι χτύπησε… εξέγερση! Το απόγευμα ξεκινάει μεγάλη πορεία από τα Προπύλαια. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών προχωρά ως το Σύνταγμα. Στην Πανεπιστημίου, την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος γίνονται μεγάλα επεισόδια, στόχος και πάλι οι τράπεζες. Η αστυνομία επιτίθεται με χημικά στον κύριο όγκο της πορείας και τη διαλύει. Τα μπλοκ ξανασυγκροτούνται. «Στο δρόμο, στο δόμο, να σπάσουμε τον τρόμο». Νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμό διαδηλωτών. Από το ραδιόφωνο του Alpha μεταδίδεται σκηνή άγριου ξυλοδαρμού μαθητών και επίθεσης σε δημοσιογράφους. Στο Σύνταγμα ομάδα διαδηλωτών βάζει φωτιά στο δέντρο του δημάρχου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει συμψηφισμό του θανάτου με τις σπασμένες βιτρίνες. Το ΠΑΣΟΚ δεν πλησιάζει το κέντρο της πόλης, κάνει συγκέντρωση με κεράκια στο Περιστέρι. Η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφασίζουν ακύρωση της πορείας για την απεργία της Τετάρτης. Αλληλεγγύη από το εξωτερικό. Καταλήψεις και επιθέσεις σε πρεσβείες της Ελλάδας στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Ζάγκρεμπ, στο Παρίσι. Κινήσεις που θυμίζουν την περίοδο της Χούντας.

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει να χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων». Νέες πορείες σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες μαθητές στους δρόμους, πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ. Οι πολίτες αποδοκιμάζουν κάθε κίνηση της αστυνομίας που ρίχνει στους μαθητές χημικά. «Η οργή περπατάει στους δρόμους». Και το ΚΚΕ, πορεύεται μόνο του στην Ομόνοια… Τα ΜΑΤ επιτίθενται και εγκλωβίζουν τον κόσμο στο μετρό. Εικόνες σκληρής κακοποίησης 13χρονων παιδιών από τους υπηρέτες της τάξης. Συγκροτείται το Συντονιστικό Σχολείων «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος». Το μεσημέρι γίνεται η κηδεία του Αλέξη. Χιλιάδες κόσμου, με μία αμήχανη, βουβή οργή. Πώς να χωρέσει στο μυαλό ο τάφος ενός δεκαπεντάχρονου; Μόνο την ώρα της ταφής ο κόσμος ξεσπάει. «Μπάτσοι, γουρούνια δολοφόνοι»… Η αστυνομία προκαλεί επεισόδια με την παρουσία της. Πετροπόλεμος για ώρες στο Παλαιό Φάληρο. Η κοινωνική αλληλεγγύη εκδηλώνεται. Η αστυνομία συλλαμβάνει μαθητές και οι μαγαζάτορες ορμάν στα ΜΑΤ για να τους απελευθερώσουν. «Ποιος σας φώναξε; Μπείτε στις κλούβες σας και φύγετε!»Άνδρες της Ομάδας Ζ πυροβολούν πολλές φορές στον αέρα, μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Η αστυνομία το αρνείται ξανά… Δημοσιεύεται φωτογραφία άνδρα των ΜΑΤ που σημαδεύει με το όπλο του προς μαθητές. Μετά από λίγες μέρες ο φωτογράφος θα απολυθεί… Μέχρι σήμερα η ΕΔΕ δεν έχει βγάλει πόρισμα. Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει πως το βράδυ της δολοφονίας ο υπουργός παιδείας βρισκόταν μέχρι αργά στα… μπουζούκια.

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιείται τελικά η πορεία της απεργίας. Η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση επί ημερών Καραμανλή, πάνω από 15.000 διαδηλωτές, περνάει από το Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή. «Ήρθε η ώρα του Καραμανλή, να γίνει stage και να απολυθεί»! Το ΚΚΕ συγκεντρώνεται στην Ομόνοια και πηγαίνει στην Πειραιώς και την… Κουμουνδούρου! Στην πλατεία Κοραή, πολίτες από καφετέριες γιουχάρουν τα ΜΑΤ. Η αστυνομία απαντά με χημικά. Στην Πάτρα, όπως μεταδίδουν τα κανάλια, «αγανακτισμένοι πολίτες» υπερασπίζονται την περιουσία τους. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Η Χρυσή Αυγή και το παρακράτος της δολοφονίας Τεμπονέρα εμφανίζονται ξανά στην πόλη, με τις πλάτες των ΜΑΤ! Στο υπόμνημα του ο Ειδικός Φρουρός μιλάει για «αποκλίνουσα συμπεριφορά» του Αλέξη και εξοστρακισμό της σφαίρας. «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γκιόκας λέει ότι "δεν αποκλείουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει και σωματέμπορους".

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου. Και πάλι στους δρόμους οι μαθητές, σαν να μην χωράει πουθενά αλλού η οργή της εφηβείας τους. Σε κάθε γωνιά της Αττικής πολιορκούνται αστυνομικά τμήματα με βροχή από πέτρες και νεράντζια. Γονείς μπαίνουν μπροστά στα παιδιά για να τα προστατέψουν από τα ΜΑΤ που εκσφενδονίζουν τις πέτρες πίσω προς τους μαθητές. Η ΚΝΕ εμφανίζεται από το πρωί σε σχολές της Αθήνας και τις κλείνει με απόφαση της… Κ.Ε. του ΚΚΕ. Στόχος η μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων Γενικών Συνελεύσεων. Οι φοιτητές αντιδρούν και οι σχολές απελευθερώνονται. Πορείες εναντίον της καταστολής και το απόγευμα. Στην Κομοτηνή, η Νομική όπου συγκεντρώνονται οι φοιτητές μετά την πορεία τους, πολιορκείται από «αγανακτισμένους πολίτες», τοπικά στελέχη της Ν.Δ., της ΟΝΝΕΔ και χρυσαυγίτες με τσεκούρια. Από το πρωί οι κάτοικοι της πόλης δέχονταν sms που «προειδοποιούσαν» για… επέλαση ταραξιών. Στην πορεία δεν συνέβη το παραμικρό.

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές συναντιούνται άλλη μια μέρα στους δρόμους. Η αστυνομία χτυπάει δημοσιογράφους. Κάμερες «ασφαλείας» κατεβαίνουν. Τα παιδιά προκαλούν τους αστυνομικούς: «Χτύπα κι εμένα, κι εγώ μαθητής είμαι!». Αυτοί απαντούν με χημικά. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να φορέσει κουκούλα στα παιδιά και να τους βάλει πέτρες στο χέρι. Σωστά. Αν έχεις πέτρες στο χέρι, πως θα πετάς τα λουλούδια στον Τερζή; Η Αλέκα Παπαρήγα βλέπει «μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού» πίσω από τα επεισόδια, αφού «η κρατική καταστολή και οι κουκουλοφόροι είναι από την ίδια πλευρά». Άλλη μία πορεία του ΚΚΕ κινείται μακριά από το Σύνταγμα με το σύνθημα «κρίση, φτώχια, αναρχισμός. Αυτός είναι ο καπιταλισμός»…

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου. Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Συγκέντρωση και το απόγευμα, καλεσμένη από bloggers. Οι παρευρισκόμενοι ανάβουν κεριά στη μνήμα του Αλέξη μπροστά από τη Βουλή. Η αστυνομία τους χτυπάει με χημικά διότι ήθελε να αδειάσει την πλατεία. Συγκέντρωση το βράδυ στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη, μία εβδομάδα μετά. Η πορεία προχωρά ειρηνικά μέχρι και την Ιερά Οδό όπου δέχεται επίθεση και γίνονται συλλήψεις. Η Ελευθεροτυπία δημοσιεύει λίστα με τα 80 «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής βίας των τελευταίων τριάντα χρόνων. Μόνο στην περίοδο 2003-2007 είχαν καταγγελθεί 238 αστυνομικοί για κακομεταχείριση και τελικά αποτάχθηκε μόλις ένας! Την περίοδο 1999-2006 τιμωρήθηκαν μόλις 32 αστυνομικοί και μάλιστα είτε με επίπληξη είτε με πρόστιμο 15 ευρώ! Τη διετία 2004-2006 διενεργήθηκαν 63 ΕΔΕ για αστυνομική βία και τιμωρήθηκαν μόλις 6 αστυνομικοί με πρόστιμο!

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου. Καταλήψεις σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων οι Αθήνα 9,84, Best, Εν λευκώ, Village. Ακούγεται η φωνή της εξέγερσης. Μετανάστες οδηγούνται διαρκώς στο εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για τα επεισόδια. Κανείς δεν έχει δικηγόρο!

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου. 700 κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες μαθητές συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σχολείων «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» υπό βροχή μπροστά από τη ΓΑΔΑ. «Χιονίσει, βρέξει, εδώ για τον Αλέξη». Πετάνε στους αστυνομικούς αλεύρι και γιαούρτια. Και πάλι χημικά. Και πάλι ξυλοδαρμός μαθητών. «Νάτοι, νάτοι οι μεταρρυθμιστές, φέρνανε τα ΜΑΤ, να δείρουν μαθητές». Καταλήψεις δρόμων. Στην κατάληψη του ΚΕΠ Χαλανδρίου «αγανακτισμένοι πολίτες» με ρόπαλα και περίστροφα στα χέρια χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει: «Η νεολαία καταγγέλλει την κλοπή του μέλλοντος της. Κλήρος και λαός στέκονται αυτοκαταστροφικά βολεμένοι. Τα παιδιά μας δεν είναι εξαγριωμένα χωρείς λόγο». Ο Άνθιμος βλέπει υποκίνηση από ξένα κέντρα και το… internet! Η Παρέμβαση Ανάπηρων Πολιτών ανακοινώνει: «Ματαιοπονούν όσοι ταυτίζουν βία και νεολαία. Αυτό που καθημερινά ασκεί βία απροκάλυπτα ή συγκεκαλυμμένα είναι το κράτος, για να επιβάλει την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα». Η γαλλική κυβέρνηση αποσύρει την κορωνίδα του πολιτικού της σχεδίου, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, φοβούμενη εξέγερση των νέων και στη Γαλλία. Οι αγώνες νικάνε κι από σπόντα!

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί της υπόθεσης της «ζαρντινιέρας» τιμωρούνται με ποινές-χάδι και πηγαίνουν ήσυχα στα σπίτια τους. Οι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια που διαμαρτύρονται για την απόφαση, πηγαίνουν τρέχοντας πολλά τετράγωνα μακριά για να γλιτώσουν από τα χημικά. Στη Λάρισα μαθητές παραπέμπονται σε δίκη με τον τρομονόμο. Για 20ʼʼ η ΝΕΤ εκπέμπει χωρίς κυβερνητικά παράσιτα. Ομάδα νεαρών ακτιβιστών μπαίνει στο δελτίο ειδήσεων με πανό και με σύνθημα «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους». Για «διατάραξη εργασιακής ειρήνης» μιλά ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος. «Απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την ενέργεια ο Πρ. Παυλόπουλος. «Απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας ήταν η δολοφονία του Αλέξη», απαντά ο ΣΥΝ. «Το περιεχόμενο των συνθημάτων έπρεπε να είναι άλλο» επιμένει η Α. Παπαρήγα. Μεγάλη συγκέντρωση εναντίον της αστυνομοκρατίας κάνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων. «Σε κάθε γωνία υπάρχει διμοιρία, έξω απʼ τα Εξάρχεια η Αστυνομία».

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου. Φοιτητές, μαθητές και μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ ανεβάζουν δύο πανό στην Ακρόπολη, στέλνοντας διεθνές μήνυμα αντίστασης και προκαλούν παγκόσμια αίσθηση. Ο Γ. Πρετεντέρης αποδοκιμάζει. Ο Μανώλης Γλέζος επιδοκιμάζει. Νέοι εργαζόμενοι, επισφαλώς απασχολούμενοι και άνεργοι καταλαμβάνουν τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται πως υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά στα νοσοκομεία λόγω των χημικών. Στο Πάντειο, αμφιθέατρο μετονομάζεται σε «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος», ώστε «ένας έφηβος που δεν πρόλαβε να σπουδάσει να μείνει με αυτόν τον τρόπο για πάντα στο πανεπιστήμιο». Πανεπιστημιακοί, προεξάρχοντος του κ. Βερέμη, ζητούν την ποινικοποίηση της… κουκούλας.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου. Νέος πυροβολισμός σε βάρος μαθητή στο Περιστέρι. Η αστυνομία μιλάει αμέσως για βολή από αεροβόλο όπλο αλλά σύντομα διαψεύδεται. Η σήμανση πηγαίνει στον τόπο του πυροβολισμού την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση απαντά με… αύξηση των περιπολιών έξω από τα σχολεία. Χιλιάδες στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Στρατιώτης συλλαμβάνεται και κακοποιείται στην Ασκληπιού ενώ τα επεισόδια γίνονται στο Σύνταγμα. Η αστυνομία φρουρεί το… δέντρο της πλατείας, ρίχνοντας χημικά στους μαθητές. Τα Χριστούγεννα του δημάρχου θα γίνουν ακόμη και εναντίον των παιδιών. «Τρίγωνα κάλαντα μέσα στη Βουλή, Χριστούγεννα θα κάνετε φορώντας τη στολή»! Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τουρκία. «Είμαστε όλοι Αλέξηδες». 130.000 νέοι διαδηλώνουν στη Γαλλία. «Αυτοί ξέρουν». Δημοσιεύεται δημοσκόπηση όπου ένα στους δύο κρίνει πως τα γεγονότα των ημερών συνιστούν κοινωνική εξέγερση. Κι αυτοί ξέρουν.

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου. Μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια, με συμμετοχή πολλών δεκάδων καλλιτεχνών. «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Για τον Αλέξη, για όλους όσοι “έφυγαν”, αλλά και για μας που είμαστε εδώ. Για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση όσων δικαιούμαστε».

Τις υπόλοιπες μέρες γίνανε πολλά ακόμα. Αλλά ακόμη περισσότερα μένει να γίνουν. Η ιστορία δεν τελειώνει, τελειώνουν μόνο οι εξουσίες. Οι εξουσίες που δολοφονούν κάθε μέρα όνειρα, ελπίδες, συναισθήματα. Τώρα ξανά και κορμιά. Είμαστε ακόμη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου