Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Επίδομα ανεργίας, stage και Δημόσιο

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=498610


Το πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και καταβολής συντάξεων παραδέχθηκε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι "πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις". Ωστόσο η πολιτική του κινείται στη ρότα της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής που γέννησε τα ελλειμματικά ταμεία και αναλώθηκε στις ίδιες υποσχέσεις που έδινε η Ν.Δ.
Για παράδειγμα, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις, η επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας και η ασυδοσία με τους προμηθευτές υπηρεσιών Υγείας στα ταμεία. Δεσμεύθηκε δε και για σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ). Είπε ακόμη ότι τα ταμεία θα ενισχυθούν και με κρατικούς πόρους και με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 η σύνταξη θα απονέμεται εντός 3 μηνών.

Για τους ανέργους ανέφερε ότι το επίδομα ανεργίας θα φθάσει σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού, θα αναθεωρηθεί το καθεστώτος "ενοικίασης" των εργαζομένων, θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα καταργηθούν τα stages στον δημόσιο τομέα (που σημαίνει ότι θα περάσουν στον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα…), θα υπάρχει επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια, θα θεσπιστούν κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια - πρόκειται για μέτρο που είχε εξαγγείλει στο Λαύριο το 2004….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου