Έστω και με αντιφάσεις και ανεπάρκειες (με 3.000 προσλήψεις το χρόνο χρειάζονται 20 χρόνια για να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Δημόσιου Τομέα) ο Παπανδρέου εξήγγειλε κάποια μέτρα.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=498611
Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, που θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την οικονομία, έδωσε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε μάλιστα ότι η εξέλιξη του τουρισμού και η πράσινη ανάπτυξη, που θα υποβοηθηθεί από τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, θα παράξουν πλούτο για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ είπε ότι και η ανάπτυξη της υπαίθρου θα έχει χαρακτηριστικά πράσινης ανάπτυξης με στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία. Τέλος Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο με στόχο το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τέλος στις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ασφάλεια του πολίτη και τους πρόσφυγες. Έδειξε πάντως ο Γ. Παπανδρέου να πατά σε δύο βάρκες, και στην ΕΛΑΣ και στην κοινωνική ανάγκη για αλλαγή πολιτικής για τους λαθρομετανάστες. Αφού αναφέρθηκε στη μείωση των αστυνομικών που διατίθενται για ασφάλεια προσώπων (το Μαξίμου θα μειώσει τους δικούς του κατά 50%), εξήγγειλε αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ασύλου και υποδοχής των προσφύγων, το οποίο πλέον θα διακρίνεται σε: σταμάτημα των απελάσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς μέχρι να αλλάξει το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας, εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις διεθνείς συνθήκες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό, πολιτική πρωτοβουλία της Ελλάδας στην Ε.Ε .για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη - μέλη. Ωστόσο αναφέρθηκε στην απογκετοποίηση περιοχών στον αστικό ιστό λέγοντας ότι "καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο".
Παιδεία, υγεία
Για την Παιδεία επανέλαβε ότι στόχος είναι η χρηματοδότηση να φθάσει στο 5% του ΑΕΠ και ότι το 2010 θα δοθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Δεν αναφέρθηκε σε ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά σε "νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό", ώστε να προσελκύονται ξένοι φοιτητές. Μίλησε ακόμη γενικόλογα για "τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αποφορτίζει την πίεση και το κόστος".
Για την Υγεία ανέφερε ότι επιδιώκει τη διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε δήμο, να υπάρξει ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, να γίνονται 3.000 προσλήψεις προσωπικού κάθε χρόνο, να καθιερωθεί λίστα φαρμάκων και να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ εντός της τετραετίας σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ από την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου