Ως γνωστόν, η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας από το 1995 είναι ανενεργή. Το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο είχε διακοπεί μετά από επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των ΕΑΑΚ και της ΠΑΣΠ. Έκτοτε, κάθε χρόνο συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ (με τον συσχετισμό δύναμης του 1995!!!) και καθορίζει την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών. Τελευταία απόπειρα σύγκλισης Πανσπουδαστικού Συνεδρίου έγινε το 2001. Η απόπειρα απέτυχε, αφενός λόγω της απουσίας (!!!) της ΠΑΣΠ η οποία προγραμμάτισε συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τις ημέρες του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου (!!!), αφετέρου λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν τα μέλη των ΕΑΑΚ. Έκτοτε, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ για διαφορετικούς λόγους δεν επεδίωξαν ποτέ την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ. Τις ευνοούσε άλλωστε και η στάση των ΕΑΑΚ, που κάθε φορά έθεταν ως στόχο την – ακόμη και διά της βίας – ακύρωση των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων, λόγω της αντίθεσης τους προς το θεσμό της ΕΦΕΕ. Μόνες σταθερές στην έμπρακτη υποστήριξη της ανάγκης ύπαρξης της ΕΦΕΕ οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς, πλέον με την Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ).
Την προηγούμενη εβδομάδα ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και ΑΡΕΝ συμφώνησαν να πάνε σε Πανσπουδαστικό στις 23 - 25 Οκτωβρίου, που, αν ολοκληρωθεί, θα βγάλει μετά από χρόνια νέο Κ.Σ. στην ΕΦΕΕ. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Τεχνική Γραμματεία που απαρτίζεται από όλες τις παρατάξεις και η οποία θα καταγράψει τα εκλογικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 13ης Μαΐου, που αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. ΑΡΕΝ και ΠΚΣ έδειξαν εξαρχής την πρόθεση τους να προχωρήσει η διαδικασία της ΕΦΕΕ. Η ΔΑΠ δεν έφερε κανένα ιδιαίτερο εμπόδιο.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στη στάση της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ. Η μεν ΠΑΣΠ, παρότι όπως φαίνεται της ασκούνται πιέσεις από τον Παπανδρέου για να μπει στη διαδικασία της ΕΦΕΕ, δεν επιθυμεί τη λειτουργία του οργάνου. Λογικό, αφού η μη ύπαρξη του οργάνου επιτρέπει στις μεγάλες παρατάξεις να μην τοποθετούνται κεντρικά και με επίσημο και δεσμευτικό για τις ίδιες τρόπο για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου. Έτσι, η ΠΑΣΠ την περίοδο των καταλήψεων, στις σχολές που ήταν λιγότερο ισχυρή από την ΔΑΠ έπαιζε το ρόλο της αντιπολίτευσης, ψηφίζοντας υπέρ των καταλήψεων. Σε σχολές που ήταν πρώτη, ψήφιζε εναντίον των καταλήψεων. Αυτή η αμφίπλευρη και υποκριτική τακτική δεν μπορεί να παραμείνει με τη λειτουργία της ΕΦΕΕ, διότι η ΠΑΣΠ θα είναι υποχρεωμένη να τοποθετείται επισήμως.
Αυτή την εβδομάδα συνεδρίασε η Τεχνική Γραμματεία της ΕΦΕΕ. Η συνεδρίαση διεκόπη, διότι μέλη της ΕΑΑΚ βιαιοπράγησαν εναντίον του εκπροσώπου της ΔΑΠ, με προφανή στόχο να σπάσει η διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποδοκιμάστηκε εμπράκτως από άλλα παρόντα μέλη των ΕΑΑΚ, με αποτέλεσμα να… συμπλακούν μεταξύ τους. Μέχρι τότε όμως, ήταν η ΠΑΣΠ αυτή που επί της ουσίας δεν επέτρεπε στη διαδικασία να προχωρήσει. Η Τεχνική Γραμματεία έχει ως αρμοδιότητα να εγκρίνει τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και να μοιράσει (αναλογικά) τις κάρτες των συνέδρων. Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΦΑΑ, ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά) όπου υπάρχει διαφωνία για τα αποτελέσματα, κυρίως λόγω παρατυπιών (ως και νοθείας) της ΔΑΠ. Ως Αριστερή Ενότητα προτείναμε (με σύμφωνη και την ΠΚΣ) η διαδικασία έγκρισης των αποτελεσμάτων και διανομής των καρτών των συνέδρων να ξεκινήσει με τις σχολές για τις οποίες δεν υπάρχει διαφωνία και να μείνουν οι «περίεργες» σχολές για το τέλος. Αυτό θα επέτρεπε να μοιραστούν πάνω από 900 κάρτες συνέδρων (συνολικά είναι πάνω από χίλιες), γεγονός που βάσει του καταστατικού της ΕΦΕΕ θα επέτρεπε να ξεκινήσει το Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Η ΠΑΣΠ, αντιθέτως, πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία από τις σχολές με τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα, όπου δεν μπορεί να προκύψει συμφωνία! Δηλαδή, να μην ξεκινήσει ποτέ το Συνέδριο!!!!
Στην επόμενη συνεδρίαση της Τεχνικής Γραμματείας η ΔΑΠ μετά την επίθεση που δέχτηκε την Παρασκευή είχε ενισχυμένη παρουσία «φουσκωτών»… μελών της! Η συζήτηση άρχισε ξανά επί της διαδικασίας. Έμπαιναν 3 ζητήματα:
1) Να μην αρχίσει η διαλογή των καρτών των αντιπροσώπων πριν καταλήξει η εφορευτική επιτροπή για τα αποτελέσματα
2) Πώς θα διασφαλίζονται τα αποτελέσματα και μέσω των ΔΣ
3) Να μη γίνει καταστατική αλλαγή
Το πρώτο σημείο, σημαίνει πως αν υπάρχει διαφωνία ακόμη και για τα αποτελέσματα σε μία μόνο σχολή, δεν μπορεί να ξεκινήσει το συνέδριο. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί εμφανώς στο να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Στο δεύτερο σημείο η πρόταση των ΕΑΑΚ ήταν να έρχεται πρώτα το πρωτότυπο πρακτικό των εκλογών και μετά να ξεκινάει η συζήτηση των αποτελεσμάτων. Αυτό βεβαίως σήμαινε πως θα έπρεπε τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Συλλόγων θα έπρεπε να στείλουν από όλη την Ελλάδα (!!!) τα πρωτότυπα πρακτικά των εκλογών, και μετά να αρχίσει η διαδικασία της συζήτησης για την έγκριση ή μη των αποτελεσμάτων από την Τεχνική Γραμματεία. Προφανώς, και αυτή η πρόταση αποσκοπούσε σε μία τεράστια καθυστέρηση του Συνεδρίου. Αντιθέτως, από ΔΑΠ, ΠΚΣ και ΑΡΕΝ προτείνονταν να ελέγξουν οι παρατάξεις μεταξύ τους τα αποτελέσματα, να τα υπογράψουν και την ημέρα του συνεδρίου να κατατεθούν και τα πρωτότυπα πρακτικά.
Το τρίτο σημείο είχε να κάνει με την επιχειρηματολογία των ΕΑΑΚ ότι το Συνέδριο πρέπει να μπλοκαριστεί διότι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θέλουν καταστατικές αλλαγές. Όταν όμως όλοι δέχτηκαν να υπογράψουν πως δεν θέλουν καταστατικές αλλαγές, τα ίδια τα μέλη των ΕΑΑΚ έσβησαν από το κείμενο αυτό το κομμάτι, προφανώς για να μην χάσουν το επιχείρημα τους!
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε έντονα πως η στάση των ΕΑΑΚ δεν είναι ενιαία. Μία από τις συνιστώσες τους, η ΑΡΑΝ, έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης της ΕΦΕΕ.
Στο 1ο σημείο (στο πόσοι αντιπρόσωποι συγκροτούν σώμα) η Αριστερή Ενότητα δεχόταν να ξεκινήσει το συνέδριο με 900 συνέδρους (σε σύνολο 1165) προκειμένου να μείνουν για το τέλος οι αμφισβητούμενες σχολές και αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία για τα αποτελέσματα τους, αυτό να μην μπλοκάρει το Συνέδριο. Η ΔΑΠ δεν είχε πρόβλημα και με τα 2/3 των συνολικών, δηλαδή 775, ενώ η ΠΚΣ έλεγε το σώμα συγκροτείται στα 2/3 των συμφωνηθεισών καρτών, δεσμευόμενη όμως ότι δε θα πάμε σε συνέδριο, για παράδειγμα, με 500 μόνο αντιπροσώπους. Η ΠΑΣΠ έθετε όριο 1000 αντιπροσώπων, 86% δηλαδή των καρτών , κάτι που ενδέχεται να μην έχει συμβεί και ποτέ! Αυτή η πρόταση πρακτικά σημαίνει πως αν δεν αναγνωριστούν τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων σχολών, δεν θα αρχίσει το Συνέδριο. Οι προθέσεις της ΠΑΣΠ είναι εμφανείς!!! Ακόμη και όταν έγινε αντιπρόταση να ξεκινήσει το Συνέδριο με την έγκριση των αποτελέσματα τουλάχιστον ενός αριθμού Συλλόγων (να είναι δηλαδή αυτό το κριτήριο και όχι το ποσοστό των συνέδρων που θα έχουν εγκριθεί) ΠΑΣΠ ήταν ανένδοτη.
Το συμπέρασμα είναι πως η ΠΑΣΠ προσπαθεί να βρει κάθε ευκαιρία, αφορμή και φόρμουλα για να αποχωρήσει από τη διαδικασία και να μπλοκάρει την ΕΦΕΕ. Τη Δευτέρα θα γίνει νέα συνεδρίαση της Τεχνικής Γραμματείας, δηλαδή αναμένεται νέος κύκλος καιροσκοπισμών, κόλπων και συμπυκνωμένης υποκρισίας και κουτοπονηριάς!
Γιατί πρέπει να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ:
1. Η ύπαρξη της ΕΦΕΕ πολιτικοποιεί, εκ των πραγμάτων, περισσότερο τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων. Αφενός, οι παρατάξεις τοποθετούνται κεντρικά και αναγκάζονται να υπερασπιστούν ανοιχτά και επισήμως τη μία ή την άλλη άποψη. Αφετέρου, οι φοιτητές/τριες θα ξέρουν πως η ψήφος τους στις φοιτητικές εκλογές διαμορφώνει και τη σύσταση ενός σώματος που θα τους/ις εκπροσωπεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
2. Το επιχείρημα πως αντιπροσωπευτικές δομές τύπου ΕΦΕΕ δεν ευνοούν τη δημοκρατία στους Συλλόγους είναι έωλο. Το στοίχημα της κάθε πολιτικής λειτουργίας είναι να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός τν μορφών άμεσης (Γενικές Συνελεύσεις) και έμμεσης (Δ.Σ., ΕΦΕΕ) δημοκρατίας. Η θέση πως οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να ζουν μόνο με τις Γενικές Συνελεύσεις, θεωρεί ήδη δεδομένη την κατάσταση την οποία επιδιώκει. Δηλαδή, το να υπάρχουν ζωντανές διαδικασίες σε όλος τους Συλλόγους. Και εκεί που οι Συνελεύσεις ατονούν, πως θα λειτουργεί ο Σύλλογος; Από την άλλη, η πρόταση να ορίζονται οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΕ από τις Γενικές Συνελεύσεις ξεκινάει από μία ειλικρινή και θετική επιδίωξη για καλύτερη λειτουργία των Συλλόγων, καταλήγει όμως δυστυχώς στο ακριβώς αντίθετο. Διότι σε αυτήν την περίπτωση αν, για παράδειγμα, η ΔΑΠ πάρει μία φορά σε μία Συνέλευση μία απόφαση υπέρ της, δεν πρόκειται να ξανασυμμετάσχει σε Συνέλευση προκειμένου να μην υπάρχει απαρτία, να μην γίνονται Συνελεύσεις και να είναι εν ισχύ η προηγούμενη (δική της!) απόφαση!
3. Τέλος, υπάρχει και το επιχείρημα πως με τον δεδομένο συσχετισμό δύναμης, η ΕΦΕΕ θα εξελιχθεί σε έναν προνομιακό συνομιλητή-συνεργάτη της εκάστοτε κυβέρνησης που θα την διευκολύνει στο να περνάει τα μέτρα της. Καταρχάς, οι συσχετισμοί πράγματι είναι δυσμενείς όχι απλώς για τη φοιτητική Αριστερά, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους φοιτητές και τα συμφέροντα τους. Όμως, η σωστή τακτική δεν είναι η απόκρυψη των συσχετισμών. Είναι η προβολή τους και η προσπάθεια για αλλαγή τους! Επιπλέον, έχουμε περιπτώσεις αντίστοιχων ΕΦΕΕ στην Ευρώπη (π.χ. στη Γαλλία) όπου παρότι και εκεί ο συσχετισμός είναι υπέρ των κυβερνητικών κομμάτων, εντούτοις και επειδή εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχουν ένα ρόλο καθαρής συνεργασίας με την κυβέρνηση, πολλές φορές αναγκάζονται υπό την πίεση του φοιτητικού κινήματος να προκηρύξουν κινητοποιήσεις. Τέλος, η ύπαρξη της ΕΦΕΕ δεν είναι τροχοπέδη για τη δημιουργία φοιτητικού κινήματος. Απεναντίας, το κίνημα μπορεί να επιβληθεί και να επηρεάσει και την ΕΦΕΕ. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εισηγηθεί τον νόμο-πλαίσιο 815 για τα πανεπιστήμια, ξεκίνησε ένα κύμα καταλήψεων με το οποίο ήταν αντίθετη η ΕΦΕΕ. Όμως, η αύξηση των καταλήψεων και της δυναμικής τους ανάγκασε και την ίδια την ΕΦΕΕ να αλλάξει γραμμή και να τις υποστηρίξει. Μπορεί κανείς να πει πως αυτό δεν είναι νίκη του κινήματος; Άλλωστε, θα έχει πολύ πλάκα αν ο πρόεδρος της ΕΦΕΕ δηλώνει εναντίον των καταλήψεων και την ίδια ώρα στη σχολή του μία μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίζει κατάληψη!!!
Το ΚΚΕ στην υπεράσπιση του Στάλιν και του Πούτιν
Πριν από 20 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου